Apel za vyvážený postoj EU k blízkovýchodnímu mírovému procesu

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 23.9.2009

Skupina patnácti evropských a mezinárodních organizací včetně Amnesty International, Oxfam International či Pax Christi International kritizuje nedůslednou politiku Rady EU v otázce blízkovýchodního mírového procesu.

V dopise adresovaném ministrům zahraničí členských států EU poukazuje na několik případů rozporného přístupu EU k jednotlivým aktérům blízkovýchodního konfliktu a žádá její představitele o nápravu tohoto stavu.V dopise je podrobně rozvedeno devět klíčových rozporů, které v posledních letech narušily konzistentnost politiky EU v blízkovýchodním mírovém procesu:1. Rada EU nepodpořila nezávislé vyšetření konfliktu v Gaze (prosinec 2008 – leden 2009), což je v rozporu s její aktivní podporou podobných šetření v mnoha jiných konfliktech.2. Rada EU nedostatečně poukazuje na nelegálnost blokády Gazy, ačkoliv ve svých vyjádřeních uznává nelegálnost izraelských osad.3. Rada EU přestala od července 2007 kritizovat Izrael za stavbu tzv. bezpečnostní bariéry na palestinských okupovaných územích, ačkoliv se předtím na základě rezoluce OSN zavázala k tomu, že bude žádat její odstranění.4. Rada EU nejprve zaujala jasné stanovisko vůči izraelským osadám, později však upustila od apelování na Izrael, aby přehodnotil svou osidlovací politiku.5. Rada EU vyzývá Palestinskou samosprávu ke zlepšení zákonnosti a pořádku na Západním břehu, o stejné prosazování práva už však nežádá Izrael v případě násilností páchaných osadníky.6. Rada EU podporuje úsilí Palestinské samosprávy o zajištění bezpečnosti, dosud však jasně neodsoudila porušování lidských práv páchaných bezpečnostními složkami Fatahu i Hamásu. 7. Rada EU opakovaně vyzývá k propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita, k tisícům palestinských vězňů a zadržených se však obvykle nevyjadřuje. 8. EU podmínila jednání s palestinskou vládou dodržováním tří zásad Kvarteta – palestinská vláda se vzdá násilí, uzná stát Izrael a uzná platnost předchozích dohod a smluv. Izrael však nikdy podobné (či jakékoliv jiné) zásady splnit nemusel.9. Rada EU vyzývá k tomu, aby bylo zastaveno pašování zbraní do Gazy. Po Izraeli však žádná omezení na transfer zbraní nežádá.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...