Sierra Leone: Každá osmá žena umírá během těhotenství a porodu

Článek

Moje tělo moje práva publikován 22.9.2009

Každé osmé ženě v Sierra Leone hrozí, že zemře během těhotenství nebo při porodu. V celosvětovém měřítku jde o jednu z nejhorších bilancí mateřské úmrtnosti. Amnesty International to uvádí ve zprávě vydané v předvečer jednání světových lídrů o navýšení finanční pomoci rozvojovým zemím ve zdravotnictví.

Tisíce žen v Sierra Leone vykrvácí po porodu, většina z nich doma. Jiné umírají na cestě do nemocnice. Lékařskou péči, která by jim zachránila život, mnohé z nich odmítnou, protože na ni nemají dost peněz. Ve zdravotnických zařízeních rodí méně než pětina žen a pouze necelé polovině porodů asistuje porodní asistentka. Riziko mateřské úmrtnosti značně zvyšuje i tzv. ženská obřízka, která byla v Sierra Leone provedena přibližně 94 procentům žen.

„Přestože se místní vláda zavázala poskytnout těhotným ženám bezplatnou zdravotní péči, tisíce žen a dívek za ni musí platit, čímž je jim upíráno právo na život a zdraví,“ říká generální tajemnice Amnesty International Irene Khan, která dnes v hlavním městě Freetownu zahajuje kampaň za snížení mateřské úmrtnosti.

Právě o zlepšení přístupu ke zdravotní péči v rozvojových zemích budou o den později, 23. září, jednat světoví lídři na půdě Valného shromáždění OSN. Britský premiér Gordon Brown tu má oznámit rozhodnutí o další finanční podpoře zaměřené především na zdraví dětí a matek. Mezi příjemci pomoci má být podle očekávání i Sierra Leone.

„Další peníze jsou pro Sierra Leone absolutně nutné, přesto se nedostanou k nejvíce ohroženým ženám a dětem, které žijí v odlehlých oblastech,“ upozornila Irene Khan. Samotná finanční pomoc totiž problém nevyřeší. Příčinou mateřské úmrtnosti je zejména diskriminace a nízké sociální postavení žen. Ty jsou běžně provdány již v raném věku a nesmějí chodit do škol.

Amnesty International na svých setkáních s představiteli Sierra Leone apelovala za odstranění finančních překážek, které ženám a dívkám brání využívat zdravotní péči, a především pohotovostní porodní péči.

Konkrétní příklad:

22letá Yerie Marah zemřela na vykrvácení druhý den po porodu blízko svého domu ve vesnici Sokralla v oblasti Koinadugu. Její dítě zemřelo na následky podvýživy o 40 dní později. Yerie rodila 4. listopadu 2008 v nedostatečně vybaveném zdravotnickém zařízení za přítomnosti porodní asistentky, poté však začala silně krvácet. Přes naléhání zdravotníků odmítla převoz do nemocnice, protože tím nechtěla zatěžovat rodinný rozpočet. Doma pak vykrvácela.

Fakta a čísla:

Sierra Leone vykazuje jednu z nejhorších mateřských úmrtností na světě: na komplikace spojené s porodem tu umírá jedna z 8 žen, zatímco v rozvinutých zemích činí tento poměr 1: 4 500.

Téměř 20 procent žen v Sierra Leone nemá přístup k žádné předporodní zdravotní péči.

Ceny za lékařské úkony jsou v každé oblasti stanoveny jinak, například poplatek za provedení urgentního císařského řezu může podle dostupných informací dosahovat výše od 60 do 350 USD.

V šesti z 13 správních oblastí země nefunguje žádná porodní pohotovost.

Pouze 14 ze 38 nemocnic v zemi poskytuje komplexní porodní pohotovostní péči, naproti tomu žádné primární zdravotnické zařízení nenabízí ani základní porodní pohotovostní péči.

Aktuální petice

Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu