Teherán by měl k procesu s demonstranty pustit zahraniční pozorovatele

Článek

Íránské úřady by k procesu s účastníky povolebních demonstrací měly pustit zahraniční pozorovatele. Právě k tomu dnes vyzývá Amnesty International.

Její aktivisté na happeningu symbolicky „zametou“ chodník před íránskou ambasádou v Praze, který bude popsán jmény vězněných a souzených demonstrantů. Upozorní tak, že problém lidských práv v Íránu není možné zamést pod koberec. Happening proběhne 13. 8. od 18:00 před Velvyslanectvím Íránské islámské republiky (Na Zátorce 18, Praha 6).Aktivisté ukončí sérii dvaceti dní, v jejichž průběhu lidé psali jména vězňů na chodník a žádali jejich propuštění. Jména však na chodníku dlouho nezůstávala. Brzy po napsání je vždy buď odstranily mycí vozy, nebo umyli pracovníci ambasády.Represe v Íránu neustává, proto je třeba, aby nedošlo k oslabení mezinárodní pozornosti. „Proces před revolučním soudem působí především jako divadlo, které má ospravedlnit brutální zásah vůči demonstrantům. Je proto důležité, aby proběhl za přítomnosti mezinárodních pozorovatelů,“ prohlásila kampaňová koordinátorka AI Lenka Pitronová.Amnesty International požádala, aby k procesu před revolučním soudem v Teheránu mohla vyslat svého pozorovatele. Na žádost však neobdržela žádnou odpověď.Záznam z procesu mezitím odvysílala íránská státní televize. Někteří obvinění se ve snímku „doznávají“ k účasti na protestech. To zvýšilo obavy, že jsou vystaveni mučení a vypovídají před soudem pod silným nátlakem. Informace, že ve věznicích dochází k mučení, mezitím potvrdila důvěryhodná svědectví. Množství případů se mělo odehrát ve věznici Kahrízak. Její uzavření nařídil 29. července duchovní vůdce Alí Chamenejí, který uznal, že v ní docházelo k excesům. Podle informací Amnesty International byla věznice dějištěm velkého utrpení. Vězni byli drženi v přelidněných celách, v kterých panovaly zoufalé hygienické podmínky. Kromě častého bití mělo docházet i ke znásilňování.„Nové zprávy o bezpráví dostáváme z Íránu každý den. Zdá se, že brutální síla, která byla nasazena proti demonstrantům v ulicích, je nyní uplatňována za zdmi věznic,“ upozornila Lenka Pitronová.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu