Paralelní summit EU-Čína: Nemlčte o lidských právech

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 20.5.2009

Politický vězeň, odsouzený novinář nebo pronásledovaná stoupenkyně hnutí Falun Gong – příběhy těchto lidí budou na programu takzvaného paralelního summitu EU-Čína. Ten se uskuteční v době, kdy budou v Praze jednat evropští a čínští představitelé.

Paralelní summit dá prostor hlasům lidí, které čínské úřady umlčují. Proběhne dnes od 15:30 v Nerudově ulici (prostor mezi ul. Ke Hradu, Úvoz a Jánský vršek).„Amnesty International podporuje silný a rovnoprávný vztah Unie s Čínou. Tedy vztah, který se nebude vyhýbat otázce lidských práv, “ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.Amnesty International připravila výzvu s žádostí, aby politici při setkání s čínskými partnery o lidských právech nemlčeli. Text v pondělí převzal premiér Jan Fischer. Prezident Václav Klaus, který má summit vést, výzvu osobně nepřevzal.„Považujeme za důležité, že se premiér země, která předsedá EU, s výzvou osobně seznámil. Nadějí pro oběti bezpráví je právě to, že nejsou světové veřejnosti ani politikům lhostejní,“ dodala Dáša van der Horst.Čína nedávno přijala Národní akční plán pro posílení lidských práv, který ukazuje, že úřady kladou na ochranu lidských práv stále větší důraz. Přesto situace nadále zůstává kritická. Amnesty International zaznamenala, že v mnoha oblastech dochází naopak ke zhoršení. Osoby kritizující vládní politiku, novináři, obránci lidských práv a jiné nepohodlné osoby jsou nadále terčem postihu úřadů, obtěžování a svévolného zadržování. Znepokojivá je situace v Tibetu, kde navíc rok po krvavých protestech zesilují represe.„Věříme, že pro politiky nebude téma lidských práv tabu. I proto, že v Číně v posledních měsících narůstá počet lidí, kteří žádají pokojnou politickou reformu a větší respekt k lidským právům. Setkávají se ale s represí. Je v podstatě morální povinností jejich úsilí podpořit,“ uzavírá Dáša van der Horst.Fotogalerie z paralelního summitu.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...