Senát dal souhlas k ratifikaci Mezinárodního trestního soudu - 10 let po jeho podpisu

  Článek

publikován 16.7.2008

Senát dnes na své schůzi vyslovil souhlas s ratifikací smlouvy o Mezinárodním trestním soudu. Souhlas přichází v předvečer 10. výročí podpisu této smlouvy v Římě. Amnesty International jej vítá jako konkrétní krok po několikaletém čekání na to, kdy Česká republika přijme svou odpovědnost za mezinárodní spravedlnost.

Návrh musí ještě odsouhlasit Poslanecká sněmovna. Česká republika tak zatím zůstává posledním státem v EU a jedním z posledních států v celé Evropě, který k Mezinárodnímu trestnímu soudu nepřistoupil. "Vítáme, že Česká republika učinila důležitý krok k podpoře instituce, která představuje efektivní nástroj pro stíhání nejzávažnějších zločinů, jakými jsou zločiny genocidy nebo zločiny proti lidskosti," uvedla ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.

Deset let po svém založení zaznamenává Mezinárodní trestní soud výrazné úspěchy. Během letošního roku se podařilo dopadnout dva obžalované. Poslední obžalovaný Jean -- Pierre Bemba byl zadržen na konci května v Belgii, a to díky tomu, že Belgie k Mezinárodnímu trestnímu soudu přistoupila. Před několika dny požádal žalobce soudu jeho členy, aby vydali zatykač na súdánského prezidenta Bašíra kvůli zločinům páchaným v Dárfúru. Tato oblast zdecimovaná několikaletým vnitřním konfliktem představuje jednu z nejvážnějších humanitárních krizí současnosti.

Soud funguje od roku 2002, kdy byla jeho zakládající smlouva ratifikována požadovaným počtem států. K červenci 2008 byla ratifikována již 106 státy na celém světě. Podle dne podpisu smlouvy je 17. červenec připomínán jako Den mezinárodní spravedlnosti.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...