Tvůj podpis zastaví popravy - akce v ulicích krajských měst

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 12.5.2008

V úterý 13. května budou mít lidé v České republice opět možnost postavit se bezpráví. V ulicích krajských měst potkají studenty a studentky, kteří budou sbírat podpisy na obranu nespravedlivě vězněných a ohrožených lidí.

Letos podepsané dopisy poputují do Číny a budou žádat tamní úřady, aby zajistily spravedlnost pro dva vězněné novináře, Tibeťanku a tisíce těch, kteří jsou v zemi ročně popraveni. Jde o druhý ročník akce, v rámci které se loni z České republiky odeslalo 8 000 dopisů.Ani sto dní před olympiádou čínské úřady nedokázaly splnit svůj slib a zajistit do zahájení her "úplnou svobodu médií", nevypořádaly se ani s vysokým počtem popravených, vězněním lidí bez soudu nebo situací v Tibetu."Amnesty International fandí svobodné olympiádě. Chceme, aby čínské úřady dostály svým slibům a respektovaly lidská práva. Doufáme, že se ke kampani připojí co nejvíce lidí - olympiáda je příležitost, jak věci v Číně uvést do pohybu," říká Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.Čína bývá označována za největšího věznitele novinářů, dnes je v zemi za mřížemi prokazatelně nejméně 30 novinářů a 50 uživatelů internetu. Ve vězení skončili na 12 let za publikování nepohodlných názorů a citlivých informací i Jang Tchung-jen a Chung Ťin-čchiou, také je budou moci Češi letos podpořit."Jeden dopis znamená podporu, když jsou jich tisíce, úřady hlas veřejnosti již nemohou ignorovat. Právě váš dopis může pomoci zachránit život," vysvětluje Dáša van der Horst.Kampaň doprovází spot ve vysílání České televize. Ve stanici pražského metra C Florenc je k vidění výstava o tom, jak podpořit oběti bezpráví v Číně.Více se dozvíte na stránkách www.zastavpopravy.czSeznam měst, v kterých akce proběhne: Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Karlovy Vary, Liberec, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Ústí nad Labem, Zlín.

Další informace

O dopisové kampani

Ve věznicích mnoha zemí jsou drženi lidé jen pro své názory, přesvědčení, vyznání nebo třeba barvu pleti. Nemají naději na spravedlivý proces ani důstojné podmínky věznění. Jejich blízcí vyčerpali všechny možnosti, jak jim pomoci, zůstává jen zájem jednotlivců a organizací ze zahraničí. Amnesty International proto již několik desítek let organizuje dopisové akce na podporu konkrétních obětí. Dopisy zasílané lidmi z celého světa přispějí ke zlepšení ve 30 - 40 procentech případů.

Oběti bezpráví, které budou lidé moci podpořit

Internetový novinář Chung Ťin-čchiou byl za údajnou „podvratnou činnost“ odsouzen ke dvanáctiletému trestu vězení. Obvinění proti němu se přitom zakládalo na uveřejnění neuskutečněného plánu na založení politické strany. Podobný je i osud Jang Tchunga. Ten byl v květnu 2006 odsouzen k 12 letům odnětí svobody za „podvratnou činnost“. Důvodem byly jeho internetové články podporující demokratickou změnu v Číně.Jedním z důvodů, proč by Čína měla mít špatné svědomí, je světový primát v počtu vykonaných poprav. Dopisy budou proto v letošním roce směřovat i na obranu tisíců lidí, kteří jsou v Číně každý rok popraveni. Mezi nimi jsou i pachatelé nenásilných zločinů – například drogových deliktů či zpronevěr – nebo lidé zcela nevinní, kvůli mučení, kterým se vymáhají přiznání, končí v Číně na popravištích i oni. Celým světem otřáslo násilné potlačení demonstrací v Tibetu, po kterém byly zatčeny stovky lidí. Kvůli politice čínských úřadů nejsou o průběhu protestů a událostech, které následovaly, jasné informace. Porušování lidských práv Tibeťanů je ale dlouhodobý problém, jehož obětí se stala i Jamyang Kyi, známá spisovatelka a hudebnice, producentka vysílání v tibetském jazyce ve státní televizi Čching-chaj. Příslušníci veřejné bezpečnosti ji 1. dubna odvedli přímo z její kanceláře v Si-ningu, zabavili jí počítač a další osobní věci a od té doby ji drží na neznámém místě.

Partneři kampaně:

Česká televizeDopravní podnik hl. města PrahyTBWA/PrahaNydrle studioAlma productionInformace o výsledku loňské akce.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...