Urgentní
akce

© Amnesty International

Čínská umělkyně prodělala v domácím vězení infarkt, nemá dostatečnou lékařskou péči

Případ

Liu Xia, manželka nositele Nobelovy ceny míru Liou Xiaoba, která byla v roce 2010 potrestána domácím vězením právě v souvislosti s manželovým oceněním, prodělala v lednu 2014 infarkt a je ve vážném stavu. Panují obavy o její fyzické i duševní zdraví, protože jí je upírána potřebná lékařská péče. Amnesty International považuje Liu Xia za vězeňkyni svědomí, nespravedlivě drženou v domácím vězení hlavně kvůli aktivitám svého manžela. Amnesty International také upozorňuje, že Liu Xia nebyla nikdy formálně obviněna ani odsouzena a bylo tedy porušeno její právo na spravedlivý soudní proces a svobodu projevu.

Liu Xia (53) je od října 2010 držena v domácím vězení prakticky v izolaci od okolního světa i příbuzných a přátel. Nesmí vycházet z domu ani přijímat žádné návštěvy. Nemůže používat televizi ani internet. Uvězněna byla dva dny poté, co její muž získal Nobelovu cenu za mír. Čínská média tuto informaci záměrně tajila. Její manžel, čínský disident a spoluautor Charty 08 Liu Xiaobo, byl o rok dříve odsouzen na 11 let vězení za údajné “ohrožení státní bezpečnosti”.

V lednu 2014 převezli Číňanku pro prodělaném infarktu do pekingské nemocnice Shijingshan, kde jí lékaři poskytli nezbytné ošetření. Doporučili její hospitalizaci nejméně na dva týdny. Liu ale policisté převezli zpátky domů.

Začátkem února 2014 ji policejní eskorta odvezla zpátky do nemocnice, kde jí diagnostikovali srdeční slabost vyžadující další léčbu. Její rodina vyplnila všechny potřebné formuláře a zaplatila nemocniční poplatky. Navzdory tomu ji ale nemocnice nakonec odmítla přijmout a musela se ve velmi špatném zdravotním stavu znovu vrátit zpátky domů. Liu navíc podle všeho trpí velmi silnou depresí.

V roce 2012 došlo k mírnému uvolnění a několik přátel mohlo po dlouhých průtazích Liu v domácím vězení navštívit. Honkongského novináře, který se s vězněnou Číňankou snažil setkat v březnu 2013, policisté zbili a krátce zadrželi.

Čínské úřady také neustále vyvíjejí tlak na celou rodinu Liu. V dubnu 2013 byl například její bratr Liu Hui v politicky motivovaném procesu obviněn z podvodu.

Článek publikován 10.7.2018

Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!

Pozadí

Liu Xia, básnířka a umělkyně, zůstává pod neustálým dohledem v domácím vězení ve svém domě v Pekingu. Čínské úřady ji uvěznily poté, co její manžel, básník a literární kritik, obdržel Nobelovu cenu míru.

Liu Xiaobo byl v roce 1989 jedním z vůdců protestů na náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men). Během 90. let strávil tři roky v pracovním nápravném zařízení. V prosinci 2009 ho soud během dvouhodinového procesu za „ohrožení státní bezpečnosti“ odsoudil k 11 letům vězení za sepsání výzvy „Charta 08“, vyzývající k demokratizaci země. Ta se inspirovala československou Chartou 77. V roce 2010 získal Nobelovu cenu míru. Uvěznění Liu Xiaoba vyvolalo kritické reakce západních zemí i laureátů Nobelovy cen, kteří opakovaně požadují jeho propuštění. Za jeho propuštění se několikrát zasadil také Václav Havel.