Urgentní
akce

© https://iranwire.com/

Tři íránští novináři uvězněni kvůli zveřejnění článků o protestech dělníků

Případ

Íránští novináři Amir Amirgholi, Sanaz Alahyariová a Amirhossein Mohammadifar jsou od ledna 2019 nespravedlivě vězněni. Nemají přístup k právníkům ani k odpovídající lékařské péči. Přes měsíc byli drženi na samotce.

Za články, v nichž informovali o protestech a nevyhovujících pracovních podmínkách zaměstnanců společnosti na zpracování cukrové třtiny Haft Tappeh, jim hrozí obvinění z páchání trestných činů proti národní bezpečnosti a vysoké tresty.

Novináři Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar byli zatčeni 9. ledna 2019 v Teheránu a umístěni do oddělení 209 věznice Evin, kterou řídí Ministerstvo zpravodajských služeb. Po pobytu v samovazbě byla Sanaz Alahyariová přemístěna do ženského oddělení věznice Evin a Amirhossein Mohammadifar do oddělení 4 téže věznice. Během tohoto období byli vyslýcháni bez možnosti přítomnosti právního zástupce. Jejich rodinám bylo sděleno, že si musí zvolit právního zástupce uvedeného na seznamu právníků schváleném nejvyšším soudem, takové omezení však odmítli. Podle informací, které se Amnesty International podařilo získat, byla Sanaz Alahyariová v oddělení 209 věznice Evin držena v temné cele, čímž jí byl znemožněn přístup k přirozenému světlu, a byla nucena spát na podlaze. Poté, co se jí ve vězení rozbily brýle (okolnosti nejsou známy), jí nebylo umožněno pořídit si nové. Rodina mohla Sanaz Alahyariovou poprvé navštívit 20 dní po jejím zatčení, přičemž návštěva proběhla za skleněnou přepážkou. Když ji rodina navštívila v březnu 2019 podruhé, měla silně opuchlé oči. Sanaz Alahyariová trpí i dalšími zdravotními problémy, včetně periodických žaludečních bolestí a třesem rukou a nohou. Dále ztratila přibližně 10 kg na váze.

Článek publikován 8.11.2022

Íránští novináři byli osvobozeni

Novináři z Íránu Amir Amirgholi a manželé Amirhossein Mohammadifar a Sanaz Alahyariová byli odsouzeni k pěti letům vězení za publikaci článků v časopise zaměřujícím se na téma sociální spravedlnosti. Amirhossein a Sanaz byli v dubnu 2020 omilostněni, Amir Amirgholi ale nadále čelí rozsudku.

Článek publikován 18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.

Pozadí

14. ledna 2019 byl v Babolsaru v provincii Mazandaran orgány Ministerstva zpravodajských služeb zatčen Amir Amirgholi a umístěn do oddělení 209 věznice Evin. Poté, co strávil 40 dní v izolaci na samotce, byl přemístěn do věznice Sheyban v Ahvazu v provincii Khuzestan. K přemístění došlo zjevně na žádost orgánů Ministerstva zpravodajských služeb a státního zastupitelství ve městě Shush, které od listopadu 2018 iniciovaly zatčení několika aktivistů, kteří se angažovali v oblasti hájení práv zaměstnanců společnosti na zpracování cukrové třtiny Haft Tappeh. Do věznice Evin byl opětovně přemístěn 28. dubna. 29. dubna byli Sanaz Alahyariová, Amirhossein Mohammadifar a Amir Amirgholi ve věznici Evin odděleně předvedeni před státního zástupce a informováni o obviněních, která zahrnují „spolčování za účelem páchání trestných činů proti národní bezpečnosti”, “propagandu proti společenskému zřízení”, „šíření lživých zpráv” a „příslušenství ke skupině zformované za účelem rozvracení národní bezpečnosti”. Přímým důvodem obvinění vznesených proti těmto žurnalistům je pokojné využívání práva na vyjadřování, sdružování a shromažďování prostřednictvím informování o protestech zaměstnanců společnosti na zpracování cukrové třtiny Haft Tappeh v provincii Khuzestan, stěžujících si na nevyplacené mzdy a nevyhovující pracovní podmínky. V současné době čekají na zahájení soudního jednání před Revolučním soudem v Teheránu.