Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.

REUTERS: Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí, jakožto část svého úsilí k upřednostnění lidských práv ve své zahraniční politice, která již pobouřila Izrael a mnoho arabských zemí.

Švédsko je dvanáctý největší světový vývozce zbraní, například se zbrojařskou společností SAAB, která je zodpovědná za tisíce pracovních míst v zemi. Ačkoliv je Švédsko hrdé na svou neutralitu, vyvezlo v roce 2013 zbraně v hodnotě 11,9 miliardy švédských korun (1,44 miliardy dolarů) do 55 zemí světa.

Středo-levá vláda švédského premiéra Stefana Lofvena ve své zahraniční politice zdůraznila podporu lidských práv a feminismu. Podnítila tím však kritiku, že Švédsko ubližuje svému domácímu průmyslu, zatímco ignoruje vzrůstající hrozby - jako například Rusko.

Demokratické postavení země bude ústřední podmínkou pro povolení k vývozu,“ oznámil na konferenci předseda komise Hans Wallmark, mezitímco představoval zprávu, která se vytvářela tři roky.

Wallmark řekl, že Švédsko bude první zemí na světě, která představí specifická kritéria demokratičnosti pro vývoz zbraní, soudě každou zemi na základě jejích demokratických institucí a jejích občanských a politických práv.

Lidská práva jsou již zakomponována ve švédské zbrojní prodejní politice, ale výbor prohlásil, že současná opatření byla příliš slabá, a že země potřebuje zákon, který by byl prozřetelnější a lépe systematicky aplikovatelný.

Po Švédské kritice Rijádu kvůli lidským právům, což vyústilo v diplomatickou roztržku, zrušil Stockholm v březnu vojenskou dohodu se Saúdskou Arábií v hodnotě několika miliard korun pro švédský průmysl.

Loftenova vláda se dostala na titulní stránky také minulý rok, když uznala Palestinu jako nezávislý stát. Tím zažehla tvrdou kritiku z Izraele.

Vláda během roku představí návrh pro nový zákon o vývozu zbraní a je pravděpodobné, že bude následovat doporučení výboru.

Toto znamená, že tržní potenciál pro švédský obranný průmysl bude slábnout,“ řekla Lena Hjelm-Wallen, zástupkyně předsedy výboru a bývalá ministryně zahraničí. „To je cena, kterou budeme muset zaplatit.“

(zdroj http://www.reuters.com/article/us-sweden-arms-idUSKBN0P61LZ20150626#1dSHmU8UyMEz2d1T.97)

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...