"Zavřeli mi rodiče, nic o nich nevím." Promluvila první čínská křesťanka, která chce v Česku azyl

Jan Hejl Jan Hejl
13. 12. 2017 5:30
Třiadvacetiletá Číňanka je jednou z několika desítek křesťanů, kteří požádali o český azyl. Pokud by úřady pronásledovaným věřícím ochranu udělily, oficiálně by tím přiznaly, že se v Číně porušují lidská práva. To je však s ohledem na ekonomickou i politickou spolupráci obou zemí velice problematické.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: shutterstock

Praha - Zhruba před třemi lety začala třiadvacetiletá Číňanka přemýšlet, že by z vlasti odešla. Policie o její rodině šířila lži a komunistický režim jí rodiče kvůli víře zavřel do vězení.

Loni v únoru si sbalila nejnutnější věci a ze země utekla. O azyl požádala v Česku, kde používá jméno Emílie (její skutečné jméno redakce zná, ale na její přání ho nezveřejňuje). Mladá žena je jedna z několika desítek čínských křesťanů, kteří do Česka uprchli. A prakticky okamžitě se zapletli do sítě tuzemských úřadů.

Žádosti o azyl ministerstvo vnitra vyřizuje už nezvykle dlouho - téměř dva roky. Jak deník Aktuálně.cz upozornil už dříve, kdyby úřad ochranu pronásledovaným věřícím udělil, oficiálně by tak přiznal, že se v Číně porušují lidská práva a nepanuje tam svoboda náboženství. To je s ohledem na ekonomickou i politickou spolupráci obou zemí velice citlivé téma.

"Situace byla nesnesitelná, přesto odejít od rodiny pro mě bylo hodně složité. Nepředstavitelné rozhodování," popisuje Emílie vypjaté chvíle před nuceným odchodem z Číny. Jako první nyní prolomila mlčení, příchozí čínští křesťané až dosud s novináři vůbec nekomunikovali.

Třiadvacetiletá Emílie, která se narodila v třítisícové vesnici na severu Číny, rok přebývala v zařízení pro žadatele o azyl v Havířově. Nyní žije na jižní Moravě a připravuje se na život v Česku, soustavně se učí česky a navštěvuje bohoslužby. "Jsem České republice ohromně vděčná, lidé mě tu přivítali velmi vřele," prohlašuje.

Rodiče se skrývají

Že neprožije klidné dospívání, si mladá Číňanka uvědomila na základní škole okolo roku 2003. Režim rodinu veřejně pomlouval - už tehdy se jí spolužáci posmívali kvůli víře jejích rodičů. Potom začalo tvrdé pronásledování. Než uprchla ze země, komunistický režim její matku dvakrát zavřel do vězení, otec byl z náboženských důvodů za mřížemi jednou.

"Co jsem tady, nemám o nich žádné informace. Jen vím, že se v Číně skrývají," říká Emílie. Česko si pro emigraci vybrala v podstatě nuceně, pouze zdejší úřady jí vydaly vízum. Předtím Číňance přišel zamítavý dopis z jiných západoevropských zemí.

Emílie je členka Církve všemohoucího Boha (v angličtině Church of Almighty God, nazývaná též jako Eastern Eightning, pozn. red.). Ta je v Číně kvůli svému antikomunismu terčem těch nejdrsnějších perzekucí. Její stoupenci věří, že biblický Bůh se vrátil na zem jako konkrétní žena, která se narodila do obyčejné rodiny v severní části Číny.

Režim organizaci, která byla založena v roce 1990, vykresluje jako sektu a teroristickou organizaci. Odkazuje zejména na surovou vraždu v západočínském městě Čao-jüan z 28. května roku 2014.

Tehdy sedmatřicetiletý muž ubil v místním McDonald's ženu, která mu odmítla dát svoje telefonní číslo. Čínský komunistický režim vraždu popisoval jako nábožensky motivovanou a pachatele odsouzeného k smrti označil jako věřícího z Církve všemohoucího Boha. To však církev i samotná Emílie striktně odmítají s dodatkem, že pachatel členem společenství nebyl a jeho čin je v příkrém rozporu s jejich učením.

"Je to naprostý nesmysl. Vymyslela si to čínská propaganda," je přesvědčená žadatelka o azyl. Že mohla informační mašinerie režimu použít vraždu jako záminku k perzekucím, potvrzuje i expertka na Čínu Olga Lomová z Karlovy univerzity. "Není pochyb o tom, že taková událost je dobrá záminka k pronásledování všech křesťanů," upozorňuje.

"Zdůrazňování této tragédie by mohlo být dílem propagandy, ale není způsob, jak to nezávisle zjistit," dodává k tomu sinoložka Jitka Černošová z projektu Sinopsis.

Stoupence umučili k smrti

Komunistický režim členy Církve všemohoucího Boha tvrdě pronásleduje už od jejího založení v roce 1990, po tragédii v Čao-jüanu však vyrazil do ještě silnějšího boje. Tisíce jejích stoupenců úřady pozatýkaly a některé z nich brutálně mučily. "Jen v druhé polovině roku šest věřících umučily k smrti," říká Emílie s tím, že po tak masivním pronásledování se rozhodla z Číny utéct.

Ministerstvo vnitra k případu čínských křesťanů od počátku mlčí. Fakt, že o azyl žádají také stoupenci církve, o níž je složité ověřit informace, rozhodování úřadu ještě zkomplikoval. "Nepřísluší mi to komentovat, zákon to ani neumožňuje," odpověděla Aktuálně.cz šéfka odboru azylové a migrační politiky Pavla Novotná. Ve stejném duchu se vyjadřuje i tiskový odbor ministerstva.

Vnitro zatím v choulostivém případu nerozhodlo a verdikt stále oddaluje. Někteří z křesťanů už kvůli dlouhému čekání z Česka odešli. Podle informací redakce jsou příchozí Číňané členové různých náboženských společností, přičemž většina z nich do Církve všemohoucího Boha nepatří.

Návrat Emílie do Číny je podle ní vyloučený. Komunistický režim se s uprchlíky vyrovnává tvrdě. Podle odborníků navíc perzekuce křesťanů, kterých v Číně odhadem žije víc než 100 milionů, po nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga výrazně přitvrdily. Režim věřící hromadně zatýká, zabavuje jim majetek nebo zakazuje provozovat živnosti.

"Komunistická strana křesťany vnímá jako konkurenční ideologii a vidí v nich ohrožení svého mocenského monopolu," doplňuje sinoložka Olga Lomová s tím, že křesťanství je v Číně stále populárnější mezi intelektuály i chudými vesničany.

 

Právě se děje

Další zprávy