Žena, která je známa pouze pod jménem Meiliana, je podle agentury AFP původem Číňanka a sama vyznává buddhismus. Soud ve městě Medan na indonéském ostrově Sumatra ji shledal vinnou z urážky islámu, jíž se měla dopusit tím, že požádala představitele mešit ve své čtvrti, aby ztišily své tlampače, které jí připadaly příliš hlasité a "zraňovaly" její sluch. Informuje o tom agentura AFP. 

V celém indonéském souostroví se nachází zhruba 800 tisíc mešit, které svolávají muslimy k modlitbě pětkrát denně. Podle AFP vyvolá úterní soudní verdikt obavy, že se "mírná podoba" islámu, kterou Indonésie dosud reprezentovala, dostává pod stále silnější tlak vlivných radikálů. 

Basuki Tjahaja Purnama před soudem
Křesťanský guvernér Jakarty dostal dva roky vězení

Podle soudu vyvolaly ženiny stížnosti veřejné nepokoje, při nichž rozzuřené davy muslimů vyplenily buddhistické chrámy. Řada etnických Číňanů kvůli tomu tuto oblast v obavách o svůj život opustila. 

"Jde o svévoli"

Advokát odsouzené ženy uvedl, že se jeho klientka proti rozhodnutí odvolá. Mezinárodní organizace Amnesty International rovnou vyzvala vyšší indonéský soud, aby rozsudek zrušil. "Odsoudit někoho na 18 měsíců do vězení za něco tak triviálního jasně dokazuje, že zákon o rouhání je v zemi uplatňován stále svévolněji a represivněji," uvedla organizace ve svém prohlášení.

Demonstrace proti guvernérovi v Jakartě
V Jakartě protestovaly proti křesťanskému guvernérovi tisíce lidí

Indonésie má sice největší muslimskou populaci na světě, ale oficiálně je pluralistická a respektuje šest hlavních náboženství, včetně hinduismu, křesťanství a buddhismu. Svobodu slova má zaručovat zákon, ale pokud někdo kritizuje náboženskou víru (zejména islám, který vyznává téměř 90 procent z 260 milionů Indonésie), může skončit ve vězení. Podle lidskoprávních organizací tak Indonésie zneužívá zákon o rouhání k pronásledování náboženských a etnických menšin. 

Není to poprvé

V loňském roce byl za "rouhání" odsouzen na dva roky bývalý guvernér Jakarty, první křesťanský guvernér čínského původu. Indonéský viceprezident Jusuf Kalla v roce 2015 požádal mešity o mírné ztlumení hlasů, aby nerušily lidi žijící kolem.