Navalnyj z Ruska nakonec vycestoval, míří do Štrasburku

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj ve středu po úterním incidentu s nezaplacenou pokutou nakonec vycestoval z Ruska. Oznámil to na svých sociálních sítích. Disident se hodlá ve čtvrtek zúčastnit závěrečného jednání Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve věci jeho stížnosti proti ruským úřadům ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opoziční lídr Alexej Navalnyj

Opoziční lídr Alexej Navalnyj | Foto: Vincent Kessler | Zdroj: Reuters

Ruské letištní úřady v úterý zabránily Navalnému vycestovat ze země kvůli nezaplacené pokutě ve výši 2,5 milionu rublů (přibližně 851 000 korun).

Nezávislý ruský magazín The New Times možná zkrachuje kvůli likvidační pokutě

Číst článek

Tu mu soud uložil v souvislosti se zpronevěrou prostředků v lesnickém podniku Kirovles, z níž byl letos v únoru uznán vinným. Justiční úřady později oznámily, že Navalnyj dluh splatil a jeho vycestování nic nebrání.

„Tentokrát bylo vše v pořádku. Vítali mě i loučili se se mnou jako s vlastním,“ napsal ve středu Navalnyj na svém instagramu, kde zveřejnil fotografii z pasové kontroly.

Evropský soud pro lidská práva má ve čtvrtek vynést rozhodnutí ke stížnosti Navalného na ruské úřady v souvislosti s opakovaným zatčením politika na různých veřejných akcích a na následná trestní stíhání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme