Lidský řetěz dlouhý 620 kilometrů. Ženy v Indii protestovaly za rovná práva a přístup do chrámu

Desítky tisíc žen vytvořily v úterý v jihoindickém státě Kérala lidský řetěz dlouhý 620 kilometrů. Chtěly tak podpořit rovnoprávnost obou pohlaví, informovala agentura AFP. Zároveň se tím postavily za rozhodnutí soudu, který vynesl rozsudek ve prospěch žen ve sporu o přístup do jednoho z místních hinduistických chrámů.

Dillí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indický soud loni v září rozhodl o zrušení stovky let platného zákazu vstupu žen ve věku od deseti do 50 let do horského chrámu Sabarimala. Tento zákaz byl podle soudu nezákonný, protože porušoval právo na vyznání víry.

S tím ale nesouhlasí konzervativní hinduistické skupiny, které nadále brání ženám ve vstupu do chrámu. Tvrdí, že zachování zákazu vstupu žen ve věku, kdy mohou menstruovat, je nezbytné kvůli rituálům spojeným s hlavním bohem chrámu, který žije ve věčném celibátu.

Tokijská univerzita zvýhodňovala u přijímacích zkoušek muže. Ženám několik let škrtala body

Číst článek

Od vynesení rozsudku se do chrámu pokusilo vejít jen několik málo žen, žádná se ale nedostala až dovnitř. Nejblíže tomu byly v říjnu dvě ženy, které doprovázelo více než sto policistů. Ti je chránili před protestujícími konzervativci, kteří na ženy házeli kameny. Těsně před vstupem do chrámu se nakonec dvojice musela vrátit.

Pět milionů lidí

K vytvoření lidského řetězu ženy vyzvala levicová vláda státu Kérala. Organizátoři původně očekávali, že se protestu zúčastní asi tři miliony žen, nakonec jich ale z různých částí jihoindického státu dorazilo podle BBC kolem pěti milionů. Ženy se shromáždily na silnicích od severozápadního cípu státu po hlavní město Tiruvanantapuram na jihovýchodě.

„Toto je skvělý způsob, jak ukázat, jakou moc ženy mají, jak si můžeme dodat vzájemně síly a pomoci jedna druhé... Nemyslím si, že tradice či zpátečnictví jakéhokoli druhu by měly ženy zastavit. Ti, kteří se chtějí modlit, mají právo se modlit,“ řekla jedna z protestujících stanici BBC. Podle další se úterní protest netýkal jen přístupu do chrámu Sabarimala. „Věřím, že muži a ženy jsou si rovni,“ zdůraznila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme