Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Filipínský prezident chce zatýkat už dvanáctileté děti. Bojuje tím prý proti drogám

Autor: Darina Jíchová - 
24. ledna 2019
16:04

Filipínský prezident Rodrigo Duterte od svého zvolení v roce 2016 vede válku proti drogovým gangům. Jeho dalším krokem by mělo být snížení věkové hranice trestní odpovědnosti. Původně usiloval o to, aby byly děti stíhány už od 9 let, následně ale přijal kompromis a hranice by měla být posunuta na 12 let, informoval deník Guardian.

Během drsných zátahů proti drogovým gangům už na Filipínách zemřely tisíce lidí. Opozice se bojí, že s novým zákonem se policie zaměří na děti. Prezident se brání tím, že dealeři využívají děti k prodeji a pašování drog a že pak mladiství zůstávají nepotrestáni, to podle něj musí skončit.

Drsné protidrogové razie už připravily o život tisíce lidí Drsné protidrogové razie už připravily o život tisíce lidí | ČTK, EPA, REUTERS

Válka má tisíce obětí

Z tohoto důvodu chce Duterte snížit hranici trestní odpovědnosti ze současných 15 let na 12. Původně chtěl stíhat děti od 9 let, od toho ale po debatách s politiky a aktivisty upustil. Pokud jeho návrh projde přes obě komory tamní Sněmovny, povede to zřejmě k masovému zatýkání dětí. Ty by pak měly skončit už v tak přeplněných věznicích.

Opozice rovněž vyslovila obavy o bezpečí filipínských dětí. Hlavně kvůli extrémně brutálním zátahům policie, podle oficiálních údajů během protidrogové války zemřelo přes 5 tisíc lidí. Podle některých humanitárních organizací je ale počet obětí mnohem vyšší, pohybuje se zřejmě kolem 12 až 20 tisíc.

Organizace Amnesty International připomněla, že během prvního roku války zemřely desítky dětí. Mezinárodní trestní soud v Haagu rovněž vyšetřuje to, zda se Duterteho protidrogová válka nedá hodnotit jako zločin proti lidskosti.

Dětem tím nepomůžeme.

Statistiky filipínské policie ukázaly, že od ledna roku 2017 do prosince 2018 bylo ve spojitosti s výrobou, prodejem a pašováním drog zatčeno 1300 mladistvých. Duterteho návrh se nesetkal se stoprocentní podporou.

Mezi politiky, kteří vystoupili proti snížení věkové hranice, je například Carlos Zarate. „Dětem, které se staly obětí drogových gangů, rozhodně nepomůže, když z nich uděláme zločince a omezíme jejich už tak limitované možnosti,“ prohlásil Zarate. Duterteho návrh je podle něho zaměřen proti dětem a proti chudým.

janhu ( 24. ledna 2019 16:29 )

dočkáš se až se hitlerovskému zlu USA povede teroristický převrat ve Venezuele bude pokračovat a za tebe dosadí svou loutku jako na ukrajině, v čr, a potom už obchodu s drogami řízenému CIA nebude nic stát v cestě USA a EU jsou antidemokratickou cestou fašistického zla , v zájmu demokracie je potřeba tyto země postavit mimo zákon , opakovaně svrhli demokraticky zvolené prezidenty a k moci dosadily své teroristy ,pučisty ,agresory ..viz Ukrajina, Venezuela, Srbsko a pokus v Sýrii stál 600 000 lidských životů , v čr žijí antidemokratické zrůdy které antidemokratické země USA a EU které neustále porušují mezinárodní právo podporují

Zobrazit celou diskusi