Hlavní obsah

Súdánský uprchlík, pět let zadržovaný v Austrálii, dostal prestižní cenu pro ochránce lidských práv

Súdánský uprchlík, zadržovaný pět let v australském detenčním táboře na ostrově Manus v Papuji-Nové Guinei, získal prestižní mezinárodní cenu za to, že odhalil drsnou realitu australské politiky zadržování uprchlíků mimo vlastní Austrálii. Pětadvacetiletý Abdal Azíz Muhammad byl ve čtvrtek vyhlášen držitelem ceny Martina Ennalse za to, že upoutal pozornost světa na obtěžování, bití a špatné životní podmínky.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Abdal Azíz Muhammad

Článek

Podle agentury Reuters je to poprvé, co se cena, pojmenovaná po britském ochránci lidských práv, zaměřila na situaci uprchlíků a byla udělena někomu, kdo trpěl kvůli politice západního státu.

"Není snadné bojovat za svá práva na takovém místě. Mé poselství všem uprchlíkům po celém světě zní: mluvte směle o svých právech bez ohledu na to, kam vás pošlou. Mluvte směle a snažte se překonat svůj strach," řekl Muhammad, který dostal povolení odcestovat do Ženevy k převzetí ceny.

Muhammad utekl v roce 2013 před občanskou válkou v Dárfúru na západě Súdánu. Odletěl do Indonésie a nastoupil na loď plující do Austrálie, ale po šesti dnech na moři jej zadržely australské úřady a deportovaly ho na Manus. Během pěti let se stal hlavním hlasem tamních uprchlíků tím, že líčil život v detenčním centru v mluvených příspěvcích, na Twitteru a v rozhovorech s novináři. Jeho podcast "The Messenger" s více než 4000 namluvenými příspěvky, zaslaných aplikací WhatsApp z detenčního centra, získal v roce 2017 v Austrálii cenu pro nejlepší rozhlasový fejeton.

OSN a ochránci lidských práv dlouhodobě kritizují australskou politiku zadržování uprchlíků v detenčních centrech a vyzývají k uzavření těchto zařízení.

Nositele ceny Martina Ennalse vybírá každý rok porota složená ze zástupců desítky předních světových organizací na ochranu lidských práv, včetně Amnesty International a Human Rights Watch.

Shodou okolností minulý měsíc jiný uprchlík ze stejného detenčního střediska získal nejlépe honorovanou literární cenu v Austrálii. Svou knihu o zážitcích z nechvalně známého detenčního střediska Manus posílal podle stanice BBC po částech svému překladateli přes aplikaci WhatsApp.

Kniha kurdského novináře původem z Íránu Behrúze Búčáního vyšla pod názvem Žádný přítel kromě hor: Zápisky z vězení Manus (No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison) a autor s ní vyhrál literární cenu státu Viktorie, která je dotována 100 000 australskými dolary (asi 1,6 milionu Kč). Kromě hlavní ceny za literaturu si Búčání odnesl také ocenění v kategorii literatury faktu v hodnotě 25 000 australských dolarů (asi 800 000 Kč). Búčání stále pobývá na ostrově Manus, kde jej internovaly australské úřady v roce 2013.

Detenční středisko Manus bylo zavřeno koncem roku 2017, kdy byli migranti přesunuti do náhradního zařízení.

Austrálie má přísnou politiku vůči všem žadatelům o azyl, kteří se do země snaží dostat po moři. Veřejně deklarovala, že tito lidé nikdy nebudou přesídleni do Austrálie, ani kdyby se zjistilo, že jsou skutečnými uprchlíky. Tato politika má odradit před cestou do Austrálie další potenciální migranty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám