Saúdové zadrželi osm aktivistů bojujících za práva žen, dva mají i americké občanství

ČTK ČTK
5. 4. 2019 12:00
Saúdská Arábie zadržela osm lidí podporujících boj za lidská práva, zejména za práva žen. Dva ze zadržených mají kromě saúdskoarabského také americké občanství. Informovala o tom v pátek agentura AP, podle které jde o první rozsáhlejší zatýkání osob považovaných za kritiky korunního prince Muhammada bin Salmána od vraždy novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu loni v říjnu.
Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán.
Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. | Foto: Reuters

Zadržení podle zdroje AP měli vazby na vězněné kritiky režimu či se domáhali více práv pro ženy žijící v ultrakonzervativním muslimském království. Zatčeni byli navzdory tomu, že Chášukdžího vražda vyvolala po celém světě hlasitou vlnu kritiky na adresu Rijádu a Saúdská Arábie byla obviněna z brutálního potlačování disentu.

Rijád vraždu nejdříve popíral a až po několika týdnech ji přiznal s tím, že byla vykonána zvláštním týmem, nicméně bez souhlasu korunního prince.

Většina z osmi zadržených byla zatčena ve čtvrtek a podle AP nepatří k hlavním tvářím saúdskoarabských lidskoprávních aktivistů. Jde o spisovatele a podporovatele sociálních reforem, přičemž většina z nich měla vazby na aktivistky za práva žen, které nyní stojí před soudem. Dva mají kromě saúdskoarabského i americké občanství - spisovatel a lékař Badr Ibrahim a Salah Haidar, jehož matka je známá aktivistka v boji za lidská práva. Nikdo ze zadržených nebyl podle AP politicky aktivní.

 

Právě se děje

Další zprávy