Na zatýkání demonstrantů v Moskvě reaguje i česká diplomacie. Vyzvala k respektování práv a svobod

České ministerstvo zahraničí je znepokojeno hromadným zatýkáním pokojných demonstrantů v Moskvě. Na svém twitterovém účtu vyzvalo ruské úřady, aby respektovaly základní lidská práva. Při sobotní demonstraci proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva zadržela policie v centru ruské metropole několik set lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:20 4. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jsme znepokojeni opětovným masovým zatýkáním pokojných demonstrantů v Moskvě,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí. Ruské úřady vyzvalo k respektování základních lidských práv a svobod. V souvislosti s nadcházejícími volbami do místních zastupitelstev apeloval Černínský palác na Rusko, aby ctilo závazky vyplývající z členství země v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Už o minulém víkendu reagovala česká diplomacie na zadržení stovek lidí pokojně protestujících v Moskvě. Upozornila, že svoboda shromažďování je garantována mezinárodněprávními závazky, a proto lidem má být umožněno projevit svůj názor i tímto způsobem.

Za vyjádření nesouhlasu ministerstvo zahraničí pochválil na svém Twitteru Jan Zahradil (ODS). Europoslanec napsal, že si ministerstvo zaslouží podporu za to, že „jasně odsoudilo tvrdé represe proti ruské opozici.“ „Moje generace si takové nepřijatelné metody státní moci naštěstí ještě dobře pamatuje,“ dodal v tweetu.

Lidé v centru Moskvy v sobotu demonstrovali proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva. Do protestu se lidé zapojili navzdory úřednímu zákazu a přes důrazné policejní varování. Ještě před začátkem akce byla zatčena prominentní opoziční aktivistka Ljubov Sobolová v taxíku, když se snažila dorazit na demonstraci, a byla odvezena v policejním autě, informovala agentura Reuters.

Sobotní zásah proti demonstrantům v Moskvě kritizovali také někteří čeští politici. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila policie brutálně pozatýkala lidi za to, že chtějí svobodné a nezmanipulované volby. „Ruští papaláši ukázali, jak vypadá strach ze ztráty moci,“ uvedl předseda TOP 09 na twitteru.

Podle Pospíšilova stranického kolegy a předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska vládci Kremlu od rozpadu Sovětského svazu nic nezapomněli a ničemu novému se nenaučili. „Je mi stydno za každého českého politika, který jim podlézá a jejich zločiny zlehčuje a přehlíží,“ uvedl Kalousek na sociální síti.

Ruská garnitura opět ukázala, jak se bojí svobodných voleb, je v souvislosti se sobotním zásahem v Moskvě přesvědčený místopředseda KDU-ČSL a šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. „Obušky proti lidu, zastrašování a vězení. I u nás se ale najdou ústavní činitelé, kteří tento režim podporují,“ napsal Bartošek.

Ruské úřady uvedly, že zadržely 600 lidí. Demonstrace se mělo podle úřadů zúčastnit 1500 lidí. Záběry z protestů nicméně podle agentury Reuters naznačují vyšší účast.

Podle serveru OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky, zadržela policie 828 účastníků demonstrace. Minulou sobotu bylo při podobné akci zadrženo v Moskvě přes tisíc lidí a organizátorům hrozí vysoké tresty vězení.

mpr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme