Pákistán se obrátil na OSN kvůli krokům Indie v Kašmíru. Indie prý směřuje ke ‚genocidě‘

Pákistán v úterý vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby se sešla kvůli nedávnému rozhodnutí Indie odebrat zvláštní status státu Džammú a Kašmír, informovala agentura Reuters. Obyvatelům indické části Kašmíru podle agentury AP po devět dnů trvajícím zákazu vycházení docházejí potraviny a další základní potřeby.

Tento článek je více než rok starý.

Šrínagar (Indie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti rozhodnutí vlády se protestovalo i v indickém Dillí.

Proti rozhodnutí vlády se protestovalo i v indickém Dillí. | Foto: Danish Siddiqui | Zdroj: Reuters

„Pákistán nebude podněcovat konflikt. Ale Indie by si neměla plést naši zdrženlivost se slabostí,“ napsal šéf pákistánské diplomacie Šáh Mahmúd Kureší v dopise Radě bezpečnosti.

Minulý týden získal pro svůj návrh podporu Číny, která je v Radě bezpečnosti stálým členem. Indii Kureší obvinil z toho, že její kroky ohledně Kašmíru směřují ke „genocidě“.

Pákistán se chce kvůli Kašmíru obrátit na Radu bezpečnosti OSN. Má plnou podporu Číny

Číst článek

Krokem Dillí z 5. srpna přišel region mimo jiné o výsadu schvalovat vlastní zákony a povolovat občanům z jiných částí Indie vlastnictví půdy.

Od odebrání zvláštního statusu platí takřka úplný zákaz vycházení, obchody jsou až na výjimky zavřené zavřené, oblast je odříznuta od internetu a indičtí vojáci a zátarasy jsou v kašmírském údolí doslova všudypřítomné. Indický premiér Naréndra Módí prohlásil, že bezpečnostní opatření se budou uvolňovat postupně.

Kašmír je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Na tento region si činí nárok Dillí i Islámábád, obě země mají pod kontrolou jenom část území. Povstalci od roku 1989 bojují proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu, nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt si už vyžádal téměř 70 000 obětí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme