Severní Korea má svůj Davos. Hladovějící země předvedla obří projekt s lyžařským centrem

Severní Korea za přítomnosti vůdce Kim Čong-una slavnostně otevřela nové město Samčijon, které místní média nazývají „zosobněním moderní civilizace“. Píše o tom zpravodajský server BBC News. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších stavebních projektů v zemi, kde vládne totalita a většina obyvatel hladoví. Na výstavbě Samčijonu se podle dostupných informací podíleli lidé odsouzení k nuceným pracím.

Kim Čong-un navštívil Samčijon před dvěma lety, kdy poprvé oznámil velký projekt přestavby. Město tedy existovalo už před rekonstrukcí. Některé budovy byly přestavěny, zatímco jiné strženy a nahrazeny novými.

Zatím není jasné, zda už se do města někdo nastěhoval a co se stalo s lidmi, kteří v něm bydleli před začátkem přestavby. Podle státní tiskové agentury KCNA může Samčijon pojmout čtyři tisíce rodin, které se mohou těšit na nové byty, lyžařský svah, sportovní stadion a další vymoženosti.

I kdyby ale město splňovalo všechna tvrzení šířená severokorejskými médii, stále by bylo jen výjimkou v zemi, kde většina lidí žije v bídných podmínkách. Podle nevládní organizace Národní výbor pro Severní Koreu trpí „mnoho obyvatel nedostatkem jídla, paliv, elektřiny, tekoucí vody a dalších nezbytností“. 

Samčijon prý v KLDR nemá konkurenci

Město je skutečně svým způsobem modelové, hodnotí Colin Zwirko, dopisovatel serveru NK News, který se specializuje na zprávy ze Severní Koreje. „Zatím má pěkné, čisté fasády a jedinečně zdobné budovy, které se žádným jiným v Severní Koreji nepodobají,“ řekl BBC.

Město je podle něj dost malé a dá se snadno přejít – ve všech směrech měří asi dva až tři kilometry. „Člověk, který se bude po Samčijonu pohybovat jako turista, nenarazí na hůř udržované oblasti stranou od hlavních ulic, jako se to stává v Pchjongjangu nebo dalších velkých městech,“ dodal Zwirko. 

Satelitní snímky ukazují, že některé části města – například hotelové středisko u lyžařského svahu – ještě nejsou dokončené. „Mám pocit, že zahajovací ceremoniál byl v podstatě jen nanečisto,“ dodal Zwirko, podle nějž byl celý projekt přestavby rozdělen do tří fází.

„Cílem tohoto otevření bylo posílit morálku a možná získat nějaké peníze z turistiky v malém rozsahu před skutečným velkým otevřením v říjnu 2020.“