Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: V Praze proběhlo finále celostátního kola Olympiády lidských práv

O uplynulém víkendu zamířilo do budovy Magistrátu hlavního města Prahy místo úředníků a zastupitelů několik desítek středoškoláků. Právě v Praze se totiž v sobotu 8. března uskutečnilo finále celostátního kola Olympiády lidských práv, soutěže, která má za cíl zvýšit jak informovanost, tak hlavně vzbudit zájem mladých lidí o problematiku lidských práv.

8. ročník soutěže

Letos se konal již 8. ročník této prestižní soutěže, kterou organizuje neziskový spolek Leges Humanae, složený především ze studentů vysokých škol. Za dobu své existence si soutěž získala přízeň nejen účastníků, ale i významných institucí a lidsko-právních organizací.

Dvoukolový systém soutěže

Soutěž je koncipována jako dvoukolová. Zatímco pro postup do finále museli účastníci správně vyplnit online test a napsat krátkou úvahu, finále už klade na účastníky vyšší nároky. V první části si každý finalista musel vybrat jedno ze tří zadaných lidsko-právních témat a vypracovat esej. Mezi letošní témata patřila často mediálně skloňovaná politická korektnost, poté velice aktuální problematika nenávistných projevů na internetu, v rámci posledního tématu se bylo třeba zamyslet nad lidsko-právními aktivitami Evropské unie.

Výkony finalistů hodnotila odborná porota, která byla složená z významných osobností veřejného života. Předsedou poroty byl pro dnešní rok Petr Benda za Amnesty International, dále Jakub Machačka z Rady vlády pro lidská práva, Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt, Karel Suda za Veřejného ochránce lidských práv a mnoho dalších.

Deset nejlepších

Desítka těch nejlepších studentů postoupila do ústního kola, které zahrnovalo nelehký úkol představit a obhájit svou práci i názor. Roli nehrály jen znalosti, ale také komunikační a prezenční dovednosti, schopnost argumentace a umění pohotově reagovat na zvídavé dotazy ze strany porotců.

Na nejlepších deset finalistů čekaly výhry v podobě balíčků cenných publikací od partnerů soutěže, pro nejlepší tři finalisty byla tento rok velkým lákadlem hlavní cena poskytnutá Zastoupení Evropské Komise v ČR, a to studijní zájezd do Bruselu.

Na prvním místě se umístil Adam Vjačka z ostravského Gymnázia Olgy Havlové, následovaný druhým Denisem Paukem z Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci a Annou Švaňhalovou z Gymnázia Žďár nad Sázavou na místě třetím. Celkově se soutěže zúčastnilo přes 1200 studentů napříč celou Českou republikou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klára Jankovská

Štítky mládež, Olympiáda, lidská práva, Praha, finále, soutěž, olympijské hry, Pražský magistrát, Česko, Evropská unie, Amnesty International, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Praze proběhlo finále celostátního kola Olympiády lidských práv  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.