Hnutí

Amnesty a lidská práva

Amnesty International usiluje o dodržování lidských práv na celém světě.

Amnesty International je dobrovolným hnutím lidí z celého světa, kterým není lhostejné porušování lidských práv a chtějí se mu postavit. Proto vedou kampaně, pořádají veřejné akce, zastávají se obětí bezpráví a usilují o systémové změny na úrovni států i mezinárodního společenství. Práce Amnesty International se zakládá na spolehlivém výzkumu.

Amnesty mění svět - jen díky podpoře tisíců lidí z celého světa

Amnesty International má v současné době 7 milionů členů a sympatizantů ve více než 150 zemích a regionech. Výsledků dosahuje i díky autoritě, kterou získala během 50 let své činnosti.

Jsme součástí mezinárodního hnutí. Aktualni informace ze světového dění, videa a zprávy naleznete stránkách světové Amnesty na www.amnesty.org.

Mezi cíle Amnesty International patří zejména:

Překlad původního článku Petera Benensona, který vedl k založení hnutí Amnesty International

• propuštění vězňů svědomí a spravedlivé soudy pro všechny
  • zrušení trestu smrti a zastavení mučení
  • ochrana civilistů v ozbrojených konfliktech
  • odstranění diskriminace a boj proti chudobě
  • zajištění práv uprchlíků a migrantů

Principy

Amnesty International staví na principech univerzality a nedělitelnosti lidských práv, mezinárodní solidarity, nestrannosti, nezávislosti a spolehlivém výzkumu.

Amnesty International je nezávislá na vládách, politických stranách, ekonomických subjektech, náboženstvích či ideologiích všeho druhu.

Na svůj výzkum stavu lidských práv nepřijímá prostředky od vlád a uplatňuje přísná pravidla pro přijímání finančních darů.

Amnesty International je demokratická organizace a v jejím čele stojí volení zástupci členů.

Ocenění

V roce 1977 obdržela Amnesty International Nobelovu cenu míru za „přínos k obraně svobody, spravedlnosti a tím i míru na celém světě“. V současnosti má poradní status při OSN.

Historické milníky AI za prvních 50 let fungování jsou popsány v článku zde.

Financování Amnesty International

Amnesty International si jako největší světové lidskoprávní hnutí zakládá na své nezávislosti. A to jak na vlivu vlád, politických stran, ekonomických subjektů, náboženství či ideologií, tak i nezávislosti finanční:

• Naprostá většina příjmů pochází od individuálních dárců z celého světa. Díky tomu můžeme pevně a vytrvale už přes 50 let celosvětově bránit univerzálnost a nedělitelnost lidských práv.

• Nevyhledáváme ani nepřijímáme finanční prostředky na lidskoprávní výzkum od vlád nebo politických stran.

• Firmy a společnosti, které nám chtějí darovat finance, zevrubně a striktně prověřujeme; jejich podnikání nesmí být ani nepřímo v rozporu s dodržováním lidských práv v jakékoli oblasti života.

Amnesty International v České republice

Amnesty International ČR byla založena v roce 1991, okamžitě se zapojila do mezinárodních aktivit a postupně začala rozvíjet i svou práci doma. Dnes její zaměstnanci spolu s dobrovolníky a aktivisty vzdělávají k lidským právům na základních a středních školách, monitorují stav lidských práv, poskytují podporu žadatelům o azyl, propagují ochranu žen, usilují o odstranění diskriminace, o systémové změny v zákonech i praxi.

Největším úkolem je získat podporu veřejnosti, díky níž má Amnesty International – a s ní lidská práva – ve světě tak silný hlas. Podpora těch, kteří stojí na straně lidských práv, je základem naší autority. Také v České republice proto informujeme veřejnost o bezpráví, ať se děje kdekoli a v jakékoli formě. Průběžně zveřejňujeme zprávy o stavu lidských práv ve světě i v jednotlivých zemích, vydáváme tiskový servis a na lidská práva upozorňujeme i pomocí originálních veřejných akcí. Snažíme se nejen vynášet případy bezpráví na světlo, ale také mobilizovat veřejnost a zapojit do ochrany lidských práv i úřady.

Jsme demokratickou organizací, která naslouchá hlasům svých členů a konzultuje činnost s dalšími aktéry občanské společnosti. Naše práce je řízena dobrovolníky, kteří jsou voleni do Koordinačního výboru a Kontrolní a revizní komise. Diskuse o důležitých tématech probíhá mezi členy hnutí jak na valné hromadě, tak formou e-mailové konzultace.

Historii AI a její působení v ČSSR popsal historik Prokop Tomek v tomto článku. (Studie Prokopa Tomka o vztahu Amnesty International k Československu (TOMEK, Prokop: Amnesty International a Československo, in: Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. Politická perzekuce, opozice a nezávislé aktivity v Československu v letech 1978–1989. Sborník grantového projektu, č. 1/2007. Ed. Jaroslav Pažout. Praha, Libri prohibiti 2008, s. 47–80)

FINANCOVÁNÍ AMNESTY INTERNATIONAL ČR

• Financování Amnesty International ČR se samozřejmě řídí pravidly celosvětového hnutí, jehož je česká sekce významnou součástí. Také nečerpáme finance z veřejných prostředků; jedinou výjimku tvoří finance na lidskoprávní vzdělávání, kde suplujeme roli státu.

• Hlavní složku rozpočtu tvoří dary od členek a členů, firemní dary přísně posuzujeme.• Norská sekce Amnesty podpořila vzdělávací projekt české kanceláře s názvem „FAIR PLAY – studenti za rovnoprávnost,“ který poběží až do roku 2017.

• Projekty „Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti“, které realizujeme ve vybraných regionech ČR a končí na jaře roku 2016, jsou zaměřené na prevenci rasismu, xenofobie a extremismu a podpořeny grantem z Islandu, Lichtenštejnska  a Norska  v rámci fondů EHP. Více informací o systému fungování této podpory najdete na www.fondnno.cz  a www.eeagrants.cz

1.6.2020

Čína: Plán zákona o národní bezpečnosti je jasným útokem na lidská práva v Hongkongu

Čína chce dál potlačovat aktivisty a disent – tentokrát zákonem o národní bezpečnosti v Hongkongu.

28.5.2020

Honduraská vláda poskytla ochranu členům COPINH

Organizace COPINH (Občanská rada lidových a domorodých organizací Hondurasu), která ještě v loňském roce hlásila četné útoky na své členy konečně získala podporu honduraské vlády, která jim od ledna 2020 slíbila ochranu před dalšími útoky.

28.5.2020

Pokuta za nenásilný LGBT protest

Viktoria Biranová, LGBTI aktivistka, se dne 24.5.2018 vyfotografovala s plakátem a nápisem „vy jste falešní“ před vládními budovami v Bělorusku.

27.5.2020

Nigérie: Pomoci dětem zničeným válkou, nebo riskovat „ztracenou generaci“ na severovýchodě?

Boko Haram unesl tisíce dětí jako vojáky nebo „manželky.“ Armáda je zadržuje a mučí. EU a další dárci financují pochybný „rehabilitační“ program.

25.5.2020

Debata o přijetí nedoprovázených dětských uprchlíků z řeckých táborů

Fakta a čísla k současnému apelu na přijetí opuštěných dětí z uprchlických táborů.