Islámský stát

Bojovníci tzv. Islámského státu unáší a zabíjejí civilisty v oblastech, ve kterých získají kontrolu. Média uvádějí, že tzv. Islámský stát použil i chemické zbraně - konkrétně chlór. Asi 500 lidí zemřelo při bojích o Ramádí.

IS zavedl přísná pravidla oblékání, chování a pohybu v oblastech pod jeho kontrolou. Porušení přísně trestá - také smrtí. Někteří muži byli zabiti kvůli jejich sexuální orientaci, často byli shozeni z výškových budov. V Mosulu, tzv. Islámský stát kontroloval veškerý pohyb do a z města a bránil lidem opustit město, aby jinde získali lékařské ošetření, pokud neměli ručitele, že se do Mosulu opět vrátí. Pokud se pak nevrátili, ručitelům byly sťaty hlavy.

Tzv. Islámský stát spálil nebo zničil šíitské či jezídské svatyně a památky, stejně tak jako památky dalších náboženství. Stejně dopadly i domy opuštěné vládou a ozbrojenými silami.

Ženy a dívky čelí diskriminaci a jsou nedostatečně ochráněny před sexuálním a jiným násilím. Často jsou obtěžovány v oblastech kontrolovaných tzv. Islámským státem, kde jsou údajně často prodávány jako otrokyně, nuceny stát se manželkami bojovníků IS a pokud odmítnout jsou zabity. V březnu, IS údajně zabil nejméně devět šíitských žen patřících k Turkmenské menšině, které odmítly provdat se za bojovníky IS, poté co tzv. Islámský stát zabil jejich manžely.

Následkem toho, že 10. června 2014 IS obsadil Mosul, druhé největší město Iráku, byl rozpoután teror, hromadné zabíjení, sexuální násilí, únosy a mučení – vše zacílené na šíitské muslimy a náboženské i etnické menšiny.

Tzv. Islámský stát používá zbraně a munici pocházející z nejméně 25 zemí světa, která většinou původně patřila irácké armádě. Irácká armáda tyto zbraně získala od USA, Ruska a dalších států. Mezi vyspělé zbraně, které padly do rukou IS patří přenosné protiletadlové systémy, naváděcí protitankové rakety a obrněná bojová vozidla. Dále vlastní útočné pušky - ruské AK a US M16 a Bushmaster. Mnoho zbraní se do Iráku dostalo během Irácko-íránské války v 70./80. letech minulého století, kdy Irák získával zbraně od nejméně 34 zemí. Po napadení Kuvajtu v roce 1990 bylo na Irák uvaleno embargo. To bylo zrušeno s americkou invazí v roce 2003, po které následovalo další vyzbrojování irácké armády. Mnoho z těchto zbraní je nyní v rukou tzv. Islámského státu.

11.9.2018

KOORDINÁTOR/KA PRÁVNÍHO PORADENSTVÍ AI ČR

11.9.2018

Regionální koordinátor/ka

Hledáme regionální koordinátora/ku pro ČR

10.9.2018

Rusko: Čečenský uprchlík nuceně zmizel poté, co byl protiprávně deportován z Polska

Rusko musí okamžitě zveřejnit, kde je Azamat Bajdujev, který zmizel krátce po svém nuceném návratu z Polska.

10.9.2018

Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

5.9.2018

Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.