Islámský stát

Bojovníci tzv. Islámského státu unáší a zabíjejí civilisty v oblastech, ve kterých získají kontrolu. Média uvádějí, že tzv. Islámský stát použil i chemické zbraně - konkrétně chlór. Asi 500 lidí zemřelo při bojích o Ramádí.

IS zavedl přísná pravidla oblékání, chování a pohybu v oblastech pod jeho kontrolou. Porušení přísně trestá - také smrtí. Někteří muži byli zabiti kvůli jejich sexuální orientaci, často byli shozeni z výškových budov. V Mosulu, tzv. Islámský stát kontroloval veškerý pohyb do a z města a bránil lidem opustit město, aby jinde získali lékařské ošetření, pokud neměli ručitele, že se do Mosulu opět vrátí. Pokud se pak nevrátili, ručitelům byly sťaty hlavy.

Tzv. Islámský stát spálil nebo zničil šíitské či jezídské svatyně a památky, stejně tak jako památky dalších náboženství. Stejně dopadly i domy opuštěné vládou a ozbrojenými silami.

Ženy a dívky čelí diskriminaci a jsou nedostatečně ochráněny před sexuálním a jiným násilím. Často jsou obtěžovány v oblastech kontrolovaných tzv. Islámským státem, kde jsou údajně často prodávány jako otrokyně, nuceny stát se manželkami bojovníků IS a pokud odmítnout jsou zabity. V březnu, IS údajně zabil nejméně devět šíitských žen patřících k Turkmenské menšině, které odmítly provdat se za bojovníky IS, poté co tzv. Islámský stát zabil jejich manžely.

Následkem toho, že 10. června 2014 IS obsadil Mosul, druhé největší město Iráku, byl rozpoután teror, hromadné zabíjení, sexuální násilí, únosy a mučení – vše zacílené na šíitské muslimy a náboženské i etnické menšiny.

Tzv. Islámský stát používá zbraně a munici pocházející z nejméně 25 zemí světa, která většinou původně patřila irácké armádě. Irácká armáda tyto zbraně získala od USA, Ruska a dalších států. Mezi vyspělé zbraně, které padly do rukou IS patří přenosné protiletadlové systémy, naváděcí protitankové rakety a obrněná bojová vozidla. Dále vlastní útočné pušky - ruské AK a US M16 a Bushmaster. Mnoho zbraní se do Iráku dostalo během Irácko-íránské války v 70./80. letech minulého století, kdy Irák získával zbraně od nejméně 34 zemí. Po napadení Kuvajtu v roce 1990 bylo na Irák uvaleno embargo. To bylo zrušeno s americkou invazí v roce 2003, po které následovalo další vyzbrojování irácké armády. Mnoho z těchto zbraní je nyní v rukou tzv. Islámského státu.

22.1.2019

Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!

Johan Teterissa je volný

Trest potvrzen odvolacím soudem

V pátek 11. ledna byl dle informací z médií odvolacím soudem potvrzen rozsudek 7 let vězení pro oba novináře. Podepisujte dál petici! Zjišťujeme podrobnosti.

Výzkumná zpráva o uprchlické situaci ve Středomoří v roce 2018

11.1.2019

Pákistánská křesťanka zatím zůstává v ochranné vazbě