Jezídé

Jezíde jsou příslušníci jedné z náboženských skupin žijících v Iráku. Kvůli svému jinému náboženskému vyznání se stali terčem násilností bojovníků tzv. Islámského státu.

Mučení, včetně znásilňování a jiných forem sexuálního násilí, které zakusily příslušnice irácké jezídské menšiny poté, co je unesla ozbrojená skupina IS, jen podtrhuje brutalitu vlády tzv. Islámského státu. Násilí od této skupiny zakusily stovky až tisíce dívek a žen. Ženy byly nuceně provdány, prodány nebo darovány bojovníkům IS či jejich přívržencům. Většina žen musela konvertovat k islámu. Sexuální otrokyně jsou často ještě děti - patnáctileté, čtrnáctileté, či dokonce ještě mladší dívky. Tyto jezídské ženy a dívky patří mezi tisíce z oblasti Sindžár na severozápadě Iráku, které se staly cílem etnických čistek páchaných od srpna bojovníky IS, kteří hodlají odstranit tamní etnické a náboženské menšiny. Děsivé zážitky ze zajetí tyto ženy a dívky poznamenaly tak silně, že si některé z nich vzaly život. Devatenáctiletá Jilan spáchala sebevraždu, když byla držena v Mosulu, protože se bála znásilnění.

Některým dívkám se později podařilo urpchnout. Mnoho jezídských přeživších se navíc musí vypořádat se ztrátou desítek příbuzných, kteří byli zabiti, nebo zůstávají v zajetí IS. Trauma žen, které sexuální násilí přežily, umocňuje společenské stigma znásilněných. Cítí, že „čest“ rodiny a jich samotných byla pošpiněna a bojí se, že jejich postavení ve společnosti se následkem toho zhorší. Mnohým obětem, které přežily sexuální násilí, se ani nadále nedostává plné pomoci a podpory, kterou zoufale potřebují.

25.5.2020

Debata o přijetí nedoprovázených dětských uprchlíků z řeckých táborů

Fakta a čísla k současnému apelu na přijetí opuštěných dětí z uprchlických táborů.

24.5.2020

Írán: Stát stále hrubě porušuje práva a svobody svých lidí

Přinášíme v češtině Amnesty stanovisko k univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv v Íránu.

20.5.2020

Pokud zažíváte domácí násilí, nebojte se požádat o pomoc, vyzývají nevládky a pražský magistrát

Koalice Hlas proti násilí spouští s magistrátem novou kampaň v reakci na pandemii COVID-19.

Trest smrti a vězení pro vrahy Džamála Chášakdžího

V souvislosti s násilnou smrtí novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášakdžího soud odsoudil pět lidí k trestu smrti a další tři lidi poslal do vězení.

20.5.2020

Gambie přijala doporučení proti mučení a pro zrušení trestu smrti

Gambie podpořila přibližně patnáct doporučení zaměřených na podporu svobody projevu.