Jezídé

Jezíde jsou příslušníci jedné z náboženských skupin žijících v Iráku. Kvůli svému jinému náboženskému vyznání se stali terčem násilností bojovníků tzv. Islámského státu.

Mučení, včetně znásilňování a jiných forem sexuálního násilí, které zakusily příslušnice irácké jezídské menšiny poté, co je unesla ozbrojená skupina IS, jen podtrhuje brutalitu vlády tzv. Islámského státu. Násilí od této skupiny zakusily stovky až tisíce dívek a žen. Ženy byly nuceně provdány, prodány nebo darovány bojovníkům IS či jejich přívržencům. Většina žen musela konvertovat k islámu. Sexuální otrokyně jsou často ještě děti - patnáctileté, čtrnáctileté, či dokonce ještě mladší dívky. Tyto jezídské ženy a dívky patří mezi tisíce z oblasti Sindžár na severozápadě Iráku, které se staly cílem etnických čistek páchaných od srpna bojovníky IS, kteří hodlají odstranit tamní etnické a náboženské menšiny. Děsivé zážitky ze zajetí tyto ženy a dívky poznamenaly tak silně, že si některé z nich vzaly život. Devatenáctiletá Jilan spáchala sebevraždu, když byla držena v Mosulu, protože se bála znásilnění.

Některým dívkám se později podařilo urpchnout. Mnoho jezídských přeživších se navíc musí vypořádat se ztrátou desítek příbuzných, kteří byli zabiti, nebo zůstávají v zajetí IS. Trauma žen, které sexuální násilí přežily, umocňuje společenské stigma znásilněných. Cítí, že „čest“ rodiny a jich samotných byla pošpiněna a bojí se, že jejich postavení ve společnosti se následkem toho zhorší. Mnohým obětem, které přežily sexuální násilí, se ani nadále nedostává plné pomoci a podpory, kterou zoufale potřebují.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

18.6.2018

Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi

13.6.2018

Nejodvážnější tým fotbalového mistrovství, o kterém jste nikdy neslyšeli

Rusko pořádá MS ve fotbale. Amnesty postavila 33. tým - tým Odvážných.

12.6.2018

Amnesty se chystá na festival Metronome - startuje interaktivní kampaň #freedomselfie

Čeká nás nový projekt za obránce lidských práv a spousta lidskoprávních aktivit přímo na festivalu.

11.6.2018

Turecko: Středoškoláci protestující proti špatné kvalitě vzdělání tvrdě potlačeni

Amnesty vyzývá odpovědné úřady - okamžitě prošetřete obvinění z mučení demonstrujících studentů.