Jezídé

Jezíde jsou příslušníci jedné z náboženských skupin žijících v Iráku. Kvůli svému jinému náboženskému vyznání se stali terčem násilností bojovníků tzv. Islámského státu.

Mučení, včetně znásilňování a jiných forem sexuálního násilí, které zakusily příslušnice irácké jezídské menšiny poté, co je unesla ozbrojená skupina IS, jen podtrhuje brutalitu vlády tzv. Islámského státu. Násilí od této skupiny zakusily stovky až tisíce dívek a žen. Ženy byly nuceně provdány, prodány nebo darovány bojovníkům IS či jejich přívržencům. Většina žen musela konvertovat k islámu. Sexuální otrokyně jsou často ještě děti - patnáctileté, čtrnáctileté, či dokonce ještě mladší dívky. Tyto jezídské ženy a dívky patří mezi tisíce z oblasti Sindžár na severozápadě Iráku, které se staly cílem etnických čistek páchaných od srpna bojovníky IS, kteří hodlají odstranit tamní etnické a náboženské menšiny. Děsivé zážitky ze zajetí tyto ženy a dívky poznamenaly tak silně, že si některé z nich vzaly život. Devatenáctiletá Jilan spáchala sebevraždu, když byla držena v Mosulu, protože se bála znásilnění.

Některým dívkám se později podařilo urpchnout. Mnoho jezídských přeživších se navíc musí vypořádat se ztrátou desítek příbuzných, kteří byli zabiti, nebo zůstávají v zajetí IS. Trauma žen, které sexuální násilí přežily, umocňuje společenské stigma znásilněných. Cítí, že „čest“ rodiny a jich samotných byla pošpiněna a bojí se, že jejich postavení ve společnosti se následkem toho zhorší. Mnohým obětem, které přežily sexuální násilí, se ani nadále nedostává plné pomoci a podpory, kterou zoufale potřebují.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.