Jezídé

Jezíde jsou příslušníci jedné z náboženských skupin žijících v Iráku. Kvůli svému jinému náboženskému vyznání se stali terčem násilností bojovníků tzv. Islámského státu.

Mučení, včetně znásilňování a jiných forem sexuálního násilí, které zakusily příslušnice irácké jezídské menšiny poté, co je unesla ozbrojená skupina IS, jen podtrhuje brutalitu vlády tzv. Islámského státu. Násilí od této skupiny zakusily stovky až tisíce dívek a žen. Ženy byly nuceně provdány, prodány nebo darovány bojovníkům IS či jejich přívržencům. Většina žen musela konvertovat k islámu. Sexuální otrokyně jsou často ještě děti - patnáctileté, čtrnáctileté, či dokonce ještě mladší dívky. Tyto jezídské ženy a dívky patří mezi tisíce z oblasti Sindžár na severozápadě Iráku, které se staly cílem etnických čistek páchaných od srpna bojovníky IS, kteří hodlají odstranit tamní etnické a náboženské menšiny. Děsivé zážitky ze zajetí tyto ženy a dívky poznamenaly tak silně, že si některé z nich vzaly život. Devatenáctiletá Jilan spáchala sebevraždu, když byla držena v Mosulu, protože se bála znásilnění.

Některým dívkám se později podařilo urpchnout. Mnoho jezídských přeživších se navíc musí vypořádat se ztrátou desítek příbuzných, kteří byli zabiti, nebo zůstávají v zajetí IS. Trauma žen, které sexuální násilí přežily, umocňuje společenské stigma znásilněných. Cítí, že „čest“ rodiny a jich samotných byla pošpiněna a bojí se, že jejich postavení ve společnosti se následkem toho zhorší. Mnohým obětem, které přežily sexuální násilí, se ani nadále nedostává plné pomoci a podpory, kterou zoufale potřebují.

15.2.2019

“Věděla jsem, že už nemůžu mlčet." Poznejte ženy, které bojují proti sexuálnímu násilí v Nepálu

Je sezóna udělování cen v Hollywoodu a rok poté, co hnutí # MeToo dominovalo ceremoniálu Oscarů, se o sexuálním obtěžování mluví globálně. Třeba i v asijském Nepálu.

15.2.2019

Dobrá zpráva: Případ polských žen se bude znovu vyšetřovat

Varšavský soud nařídil, aby bylo obnoveno vyšetřování se 14 polskými ženami.

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

12.2.2019

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu a správě webových stránek www.lidskaprava.cz