Obecné informace

V Iráku pokračuje ozbrojený konflikt mezi vládními silami a bojovníky tzv. Islámského státu. Tzv.Islámský stát kontroluje hlavně oblasti se sunnitskou většinou na sever a východ od hlavního města Bagdád, včetně druhého největšího iráckého města Mosulu. Vládní síly jsou podporovány Populárními mobilizačními jednotkami (PMU) složenými především ze šíitských milic.
Konflikt v období mezi lednem a říjnem způsobil smrt více než 6,520 civilistů. Od ledna 2014 násilně vysídlil 3,2 milionů lidí, což vedlo k dalšímu prohloubení humanitární krize.Mnoho z lidí, kteří byli vyhnáni ze svých domovů hledalo úkryt v semi-autonomní oblasti kurdského regionu v severním Iráku.

Všechny strany konfliktu spáchaly válečné zločiny, porušily mezinárodní humanitární právo a lidská práva. Tzv. Islámský stát i PMU údajně používají dětské vojáky.

Parlament vytvořil Poradní radu pro lidská práva (Human Rights Advisory board) pro nevládní organizace, která má se skupinami občanské společnosti konzultovat revizi legislativních aktů, aby byly v souladu s lidskými právy. Žádné významné legislativní reformy však provedeny nebyly.

V srpnu, oficiální vyšetřování obsazení města Mosul bojovníky tzv. Islámského státu v červnu 2014, obvinilo bývalého premiéra Málikího a jeho úředníky za to, že vládní bezpečnostní síly město opustily.

V září, prezident Masum ratifikoval zákon, který politickým stranám zakazuje vlastnění ozbrojených křídel nebo spolupráci s ozbrojenými skupinami.

21.6.2018

Amnesty + augmentovaná realita = nový trend v záchraně vězňů! Poprvé o víkendu na festivalu Metronome

Startuje online megaprojekt na záchranu vězňů a spousta dalších Amnesty aktivit na festivalu.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

18.6.2018

Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi

13.6.2018

Nejodvážnější tým fotbalového mistrovství, o kterém jste nikdy neslyšeli

Rusko pořádá MS ve fotbale. Amnesty postavila 33. tým - tým Odvážných.

11.6.2018

Turecko: Středoškoláci protestující proti špatné kvalitě vzdělání tvrdě potlačeni

Amnesty vyzývá odpovědné úřady - okamžitě prošetřete obvinění z mučení demonstrujících studentů.