Obecné informace

V Iráku pokračuje ozbrojený konflikt mezi vládními silami a bojovníky tzv. Islámského státu. Tzv.Islámský stát kontroluje hlavně oblasti se sunnitskou většinou na sever a východ od hlavního města Bagdád, včetně druhého největšího iráckého města Mosulu. Vládní síly jsou podporovány Populárními mobilizačními jednotkami (PMU) složenými především ze šíitských milic.
Konflikt v období mezi lednem a říjnem způsobil smrt více než 6,520 civilistů. Od ledna 2014 násilně vysídlil 3,2 milionů lidí, což vedlo k dalšímu prohloubení humanitární krize.Mnoho z lidí, kteří byli vyhnáni ze svých domovů hledalo úkryt v semi-autonomní oblasti kurdského regionu v severním Iráku.

Všechny strany konfliktu spáchaly válečné zločiny, porušily mezinárodní humanitární právo a lidská práva. Tzv. Islámský stát i PMU údajně používají dětské vojáky.

Parlament vytvořil Poradní radu pro lidská práva (Human Rights Advisory board) pro nevládní organizace, která má se skupinami občanské společnosti konzultovat revizi legislativních aktů, aby byly v souladu s lidskými právy. Žádné významné legislativní reformy však provedeny nebyly.

V srpnu, oficiální vyšetřování obsazení města Mosul bojovníky tzv. Islámského státu v červnu 2014, obvinilo bývalého premiéra Málikího a jeho úředníky za to, že vládní bezpečnostní síly město opustily.

V září, prezident Masum ratifikoval zákon, který politickým stranám zakazuje vlastnění ozbrojených křídel nebo spolupráci s ozbrojenými skupinami.

21.3.2019

Tunisko: Represivní návrh zákona pro výjimečný stav je hrozbou pro lidská práva

Návrh zákona ohledně výjimečného stavu, o němž se v současné době diskutuje v parlamentu, by mohl být lehce zneužitý proti lidským právům.

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

20.3.2019

Třetí výročí přijetí dohody o navracení migrantů mezi EU a Tureckem

U příležitosti 3. výročí přijetí dohody mezi EU a Tureckem promítla Amnesty na jednu ze stěn Akropole vzkaz: „Lidskost především“. Ten má evropským lídrům připomenout situaci tisíců migrantů a uprchlíků držených v příšerných podmínkách na řeckých ostrovech v nejistotě, co s nimi bude dál.

test

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.