Obecné informace

V Iráku pokračuje ozbrojený konflikt mezi vládními silami a bojovníky tzv. Islámského státu. Tzv.Islámský stát kontroluje hlavně oblasti se sunnitskou většinou na sever a východ od hlavního města Bagdád, včetně druhého největšího iráckého města Mosulu. Vládní síly jsou podporovány Populárními mobilizačními jednotkami (PMU) složenými především ze šíitských milic.
Konflikt v období mezi lednem a říjnem způsobil smrt více než 6,520 civilistů. Od ledna 2014 násilně vysídlil 3,2 milionů lidí, což vedlo k dalšímu prohloubení humanitární krize.Mnoho z lidí, kteří byli vyhnáni ze svých domovů hledalo úkryt v semi-autonomní oblasti kurdského regionu v severním Iráku.

Všechny strany konfliktu spáchaly válečné zločiny, porušily mezinárodní humanitární právo a lidská práva. Tzv. Islámský stát i PMU údajně používají dětské vojáky.

Parlament vytvořil Poradní radu pro lidská práva (Human Rights Advisory board) pro nevládní organizace, která má se skupinami občanské společnosti konzultovat revizi legislativních aktů, aby byly v souladu s lidskými právy. Žádné významné legislativní reformy však provedeny nebyly.

V srpnu, oficiální vyšetřování obsazení města Mosul bojovníky tzv. Islámského státu v červnu 2014, obvinilo bývalého premiéra Málikího a jeho úředníky za to, že vládní bezpečnostní síly město opustily.

V září, prezident Masum ratifikoval zákon, který politickým stranám zakazuje vlastnění ozbrojených křídel nebo spolupráci s ozbrojenými skupinami.

26.2.2020

Čína: Knihkupec, který dostal trest 10 let vězení, musí být propuštěn

Absurdní obvinění ze špionáže je výsměch spravedlnosti.

24.2.2020

Spojené státy americké: Skandální zamítnutí víz pro ředitele agentury Forensic Architecture

Vláda USA by měla zrušit rozhodnutí odebrání víz renomovanému vyšetřovateli v oblasti lidských práv Eyalovi Weizmanovi.

21.2.2020

USA/VB: Zrušte obvinění a zastavte vydání Juliana Assange

24. února se bude rozhodovat o vydání spoluzakladatele WikiLeaks z Velké Británie do USA.

21.2.2020

Proces byl odročen!

Proces byl odročen! Soud se znovu sejde až 3. dubna. Naše kampaň proto pokračuje.

20.2.2020

Teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové trest!

5. února 2020 jsme se dověděli, že teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové a její matce Monrieh Arabshahiové trest odnětí svobody na devět let a sedm měsíců.