Obecné informace

V Iráku pokračuje ozbrojený konflikt mezi vládními silami a bojovníky tzv. Islámského státu. Tzv.Islámský stát kontroluje hlavně oblasti se sunnitskou většinou na sever a východ od hlavního města Bagdád, včetně druhého největšího iráckého města Mosulu. Vládní síly jsou podporovány Populárními mobilizačními jednotkami (PMU) složenými především ze šíitských milic.
Konflikt v období mezi lednem a říjnem způsobil smrt více než 6,520 civilistů. Od ledna 2014 násilně vysídlil 3,2 milionů lidí, což vedlo k dalšímu prohloubení humanitární krize.Mnoho z lidí, kteří byli vyhnáni ze svých domovů hledalo úkryt v semi-autonomní oblasti kurdského regionu v severním Iráku.

Všechny strany konfliktu spáchaly válečné zločiny, porušily mezinárodní humanitární právo a lidská práva. Tzv. Islámský stát i PMU údajně používají dětské vojáky.

Parlament vytvořil Poradní radu pro lidská práva (Human Rights Advisory board) pro nevládní organizace, která má se skupinami občanské společnosti konzultovat revizi legislativních aktů, aby byly v souladu s lidskými právy. Žádné významné legislativní reformy však provedeny nebyly.

V srpnu, oficiální vyšetřování obsazení města Mosul bojovníky tzv. Islámského státu v červnu 2014, obvinilo bývalého premiéra Málikího a jeho úředníky za to, že vládní bezpečnostní síly město opustily.

V září, prezident Masum ratifikoval zákon, který politickým stranám zakazuje vlastnění ozbrojených křídel nebo spolupráci s ozbrojenými skupinami.

10.12.2019

Změna klimatu patří mezi nejdůležitější otázky naší doby, myslí si generace Z

10 tisíc mladých lidí z 22 zemí označilo ve výzkumu pro Amnesty k Mezinárodnímu dni lidských práv klima za nejpalčivější problém. Mají pocit, že žijí uvnitř „neúspěšného systému“, a že lídři „zrazují jejich generaci.“

9.12.2019

Dobrovolnická výpomoc na kampani Maraton psaní dopisů

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky a dobrovolnice, kteří by se podíleli na tvorbě závěrečné zprávy z kampaně Maraton psaní dopisů 2019.

4.12.2019

Miliony dopisů s Amnesty - letos za děti, studenty a mladé do 26 let

Amnesty pořádá kolem Dne lidských práv největší světovou kampaň: Maraton psaní dopisů

2.12.2019

Ibrahim je ve vězení, státnímu zástupci oznámil, že byl mučen

Dne 26. listopadu se Ibrahim Ezz El-Din po 167 dnech nuceného zmizení objevil před Nejvyšším státním zastupitelstvím pro státní bezpečnost.

25.11.2019

Přední světoví umělci vytvořili díla na podporu boje za lidská práva

Vznikla unikátní kolekce současného umění Art 19 - Box One. Její prodej podpoří Amnesty.