Obecné informace

V Iráku pokračuje ozbrojený konflikt mezi vládními silami a bojovníky tzv. Islámského státu. Tzv.Islámský stát kontroluje hlavně oblasti se sunnitskou většinou na sever a východ od hlavního města Bagdád, včetně druhého největšího iráckého města Mosulu. Vládní síly jsou podporovány Populárními mobilizačními jednotkami (PMU) složenými především ze šíitských milic.
Konflikt v období mezi lednem a říjnem způsobil smrt více než 6,520 civilistů. Od ledna 2014 násilně vysídlil 3,2 milionů lidí, což vedlo k dalšímu prohloubení humanitární krize.Mnoho z lidí, kteří byli vyhnáni ze svých domovů hledalo úkryt v semi-autonomní oblasti kurdského regionu v severním Iráku.

Všechny strany konfliktu spáchaly válečné zločiny, porušily mezinárodní humanitární právo a lidská práva. Tzv. Islámský stát i PMU údajně používají dětské vojáky.

Parlament vytvořil Poradní radu pro lidská práva (Human Rights Advisory board) pro nevládní organizace, která má se skupinami občanské společnosti konzultovat revizi legislativních aktů, aby byly v souladu s lidskými právy. Žádné významné legislativní reformy však provedeny nebyly.

V srpnu, oficiální vyšetřování obsazení města Mosul bojovníky tzv. Islámského státu v červnu 2014, obvinilo bývalého premiéra Málikího a jeho úředníky za to, že vládní bezpečnostní síly město opustily.

V září, prezident Masum ratifikoval zákon, který politickým stranám zakazuje vlastnění ozbrojených křídel nebo spolupráci s ozbrojenými skupinami.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.