Porušování lidských práv

Porušování lidských práv se dopouštějí všechny strany konfliktu. Tzv. Islámský stát cíleně útočí na civilní obyvatelstvo, vládní síly zavírají oči nad vražděním sunnitských civilistů, které je motivováno především touhou po pomstě. Autority rovněž omezily právo na svobodu projevu.

V oblastech, které byly dobyty zpět od tzv. Islámského státu vládní ozbrojené složky spolu se spřátelenými milicemi vraždily civilisty. Jediným důvodem k tomu byla jejich touha po pomstě a údajná podpora tzv. Islámského státu danými civilisty, pro kterou ovšem neexistují žádné důkazy. Také jsou zapalovány domy či mešity. V jednom případě vládní síly a šíitské milice mimosoudně popravily nejméně 56 sunnitských muslimů ve vesnici Barwana, která se nachází v provincii Diyalah. Muži byli zastřeleni, většina z nich byla spoutána.

Irácké autority selhaly v ochraně sunnitských civilistů, před vlnou útoků z pomsty šíitskými milicemi. Mnoho útoků na sunnitské obyvatelstvo se odehrálo přímo před očima irácké vlády, která před tím zavřela oči. K mnoha úmrtím civilního obyvatelstva dochází i při leteckých útocích zahraničních vojsk - US, UK, Francie a jejich spojenců. Nebo útocích vykonaných tzv. Islámským státem, jako například výbušnina na tržišti v Al-Shaab v sousedství Bagdádu, která zabila 38 lidí. Úmyslné cílení civilního obyvatelstva je přísně zakázáno a nikdy nemůže být ospravedlněno.

Velmi znepokojující je i míra rozšíření mučení v iráckých věznicích. Vězni jsou mučeni, aby z nich byly dostány informace a "přiznání," které jsou pak proti nim využity u soudu. Někteří zadržení údajně na následky mučení zemřeli. Problémem je i zadržení mnoha lidí bez vznesení jakýchkoliv obvinění. Vězni jsou často drženi v nelidských podmínkách, v malých celách spolu s mnoha dalšími lidmi tak, že se nemohou ani protáhnout nebo si lehnout. Zadržení jsou často odvlečeni ze svých domovů poté, co vládní síly znovu dobudou město, které bylo v rukou tzv. Islámského státu. Proti těmto mužům často neexistují vůbec žádné důkazy. Jediný důvod jejich zadržení tedy je, že zůstali v oblastech pod vládou IS.

Irácké soudy v roce 2016 udělili téměř 100 trestů smrti. Mnoho těchto trestů bylo uděleno během nespravedlivého soudu. Přiznání bylo často založeno na "přiznání" na základě mučení.

Irácké autority omezily právo na svobodu projevu, včetně svobody médií. Mnoho lidí se vydalo do ulic na protest proti korupci, výpadkům elektřiny, nedostatku vody a neschopnosti vlády zajistit základní potřeby pro obyvatelé. Nejméně pět lidí zahynulo, když vládní síly při tomto protestu použily zbytečné násilí. V následujícíh týdnech mnoho vedoucích těchto protestů bylo zabito neznámými útočníky v Bagdádu, Násiríji a Basře.

Situace v Iráku je nebezpečná také pro novináře, kteří čelí nebezpečí únosu tzv. Islámským státem, stejně tak jako násilí ze strany bezpečnostních složek.

V Iráku, kvůli přítomnsoti bojovníků tzv. Islámského státu, neexistuje ani právo na svobodu vyznání. 18. července 2014 se odehrál hromadný exodus křesťanských rodin z Mosulu poté, co bojovníci IS, kteří město dobyli, dali jeho nemuslimským obyvatelům ultimátum - buď konvertují k islámu a budou platit daně, nebo město opustí. Jinak budou zabiti.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.