Porušování lidských práv

Porušování lidských práv se dopouštějí všechny strany konfliktu. Tzv. Islámský stát cíleně útočí na civilní obyvatelstvo, vládní síly zavírají oči nad vražděním sunnitských civilistů, které je motivováno především touhou po pomstě. Autority rovněž omezily právo na svobodu projevu.

V oblastech, které byly dobyty zpět od tzv. Islámského státu vládní ozbrojené složky spolu se spřátelenými milicemi vraždily civilisty. Jediným důvodem k tomu byla jejich touha po pomstě a údajná podpora tzv. Islámského státu danými civilisty, pro kterou ovšem neexistují žádné důkazy. Také jsou zapalovány domy či mešity. V jednom případě vládní síly a šíitské milice mimosoudně popravily nejméně 56 sunnitských muslimů ve vesnici Barwana, která se nachází v provincii Diyalah. Muži byli zastřeleni, většina z nich byla spoutána.

Irácké autority selhaly v ochraně sunnitských civilistů, před vlnou útoků z pomsty šíitskými milicemi. Mnoho útoků na sunnitské obyvatelstvo se odehrálo přímo před očima irácké vlády, která před tím zavřela oči. K mnoha úmrtím civilního obyvatelstva dochází i při leteckých útocích zahraničních vojsk - US, UK, Francie a jejich spojenců. Nebo útocích vykonaných tzv. Islámským státem, jako například výbušnina na tržišti v Al-Shaab v sousedství Bagdádu, která zabila 38 lidí. Úmyslné cílení civilního obyvatelstva je přísně zakázáno a nikdy nemůže být ospravedlněno.

Velmi znepokojující je i míra rozšíření mučení v iráckých věznicích. Vězni jsou mučeni, aby z nich byly dostány informace a "přiznání," které jsou pak proti nim využity u soudu. Někteří zadržení údajně na následky mučení zemřeli. Problémem je i zadržení mnoha lidí bez vznesení jakýchkoliv obvinění. Vězni jsou často drženi v nelidských podmínkách, v malých celách spolu s mnoha dalšími lidmi tak, že se nemohou ani protáhnout nebo si lehnout. Zadržení jsou často odvlečeni ze svých domovů poté, co vládní síly znovu dobudou město, které bylo v rukou tzv. Islámského státu. Proti těmto mužům často neexistují vůbec žádné důkazy. Jediný důvod jejich zadržení tedy je, že zůstali v oblastech pod vládou IS.

Irácké soudy v roce 2016 udělili téměř 100 trestů smrti. Mnoho těchto trestů bylo uděleno během nespravedlivého soudu. Přiznání bylo často založeno na "přiznání" na základě mučení.

Irácké autority omezily právo na svobodu projevu, včetně svobody médií. Mnoho lidí se vydalo do ulic na protest proti korupci, výpadkům elektřiny, nedostatku vody a neschopnosti vlády zajistit základní potřeby pro obyvatelé. Nejméně pět lidí zahynulo, když vládní síly při tomto protestu použily zbytečné násilí. V následujícíh týdnech mnoho vedoucích těchto protestů bylo zabito neznámými útočníky v Bagdádu, Násiríji a Basře.

Situace v Iráku je nebezpečná také pro novináře, kteří čelí nebezpečí únosu tzv. Islámským státem, stejně tak jako násilí ze strany bezpečnostních složek.

V Iráku, kvůli přítomnsoti bojovníků tzv. Islámského státu, neexistuje ani právo na svobodu vyznání. 18. července 2014 se odehrál hromadný exodus křesťanských rodin z Mosulu poté, co bojovníci IS, kteří město dobyli, dali jeho nemuslimským obyvatelům ultimátum - buď konvertují k islámu a budou platit daně, nebo město opustí. Jinak budou zabiti.

5.8.2020

Kolem LGBT+ komunity se v zemích V4 utahuje smyčka, říká Žaneta Sladká z Amnesty

Hosty osmé epizody AMNESTYcastu byli kampaňová koordinátorka Amnesty Žaneta Sladká a spoluzakladatel spolku Trans*parent Viktor Heumann.

4.8.2020

Učitel z Iráku je na svobodě!

Badal Abdulbaqi Aba Bakr Barwárí byl propuštěn na kauci.

30.7.2020

Prague Pride bez průvodu, ale stále s Amnesty!

V pondělí 3. 8. odstartuje další ročník “duhového festivalu” Prague Pride - akce na podporu práv LGBT+ komunity, tedy lidí s menšinovou sexuální orientací nebo genderovou identitou. Amnesty bude znovu u toho!

22.7.2020

Česko: OMEZENÍ VOLEBNÍHO PRÁVA PRO LIDI V  KARANTÉNĚ?

Amnesty posílá otevřený dopis ministrům vnitra a zdravotnictví. Požaduje zajištění volebního práva pro všechny.

20.7.2020

USA: Vystoupení z WHO je podpásovka pro globální zdraví

Amnesty kritizuje Trumpovu administrativu, která oficiálně začíná podnikat kroky k vystoupení USA ze Světové zdravotnické organizace (WHO).