Vnitřně vysídlené osoby

Obyvatelé Iráku narozdíl od sousední Sýrie, nehledají příliš úkryt v zahraničí. Irák je až devátou zemí na seznamu států, ze kterých lidé utíkají. Problém Iráku představují vnitřně vysídlené osoby, tedy lidé, kteří jsou nuceni opustit své domovy a hledají bezpečný úkryt v jiné části svého státu.
Boje mezi vládními silami a tzv. Islámským státem donutil téměř 3,2 milionů lidí, především z provincií Anbar, Ninive a Salah al-Din, aby opustili své domovy a stali se vnitřně vysídlenými osobami. Mnoho lidí utíká do kurdského regionu nebo dalších guvernorátů. Někteří byli násilně vyhnáni více než jednou. Přibližně 500,000 lidí uteklo z provincie Anbar, když bojovníci IS obsadili Ramádí. Mnohým z nich autority zakázaly vstup do Bagdádu. Humanitární podmínky pro vnitřně vysídlené osoby zůstávají velmi špatné. Lidé postrádají přístup k základním službám. Někteří z nich byli údajně napadeni a zraněni místními obyvateli v kurdském městě Sulaimaniyah. Jiní, kteří utekli do kurdského regionu, byli zatčeni za údajné spojení s IS.

Amnesty Ineternational navštívila mnoho táborů ubytujících vnitřně vysídlené osoby v Ameriyat al-Fallujah, kde rodiny popsaly jejich denní boj o přežití v zoufalých podmínkách. Mnoho z nich riskovalo své životy při útěku před tzv. Islámským státem, aby se nyní dostali do provizorních táborů s pouze malým množstvím humanitární pomoci a nedostatkem základních potřeb včetně jídla a zdravotnických potřeb.

Irák čelí v oblasti vysídlených osob krizi obrovských rozměrů.

Migrační aktuality - únor 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.

18.3.2019

Předání petice - podepisujte však dál!

V pondělí 18. 3. v 11 hodin jsme se sešli před íránskou ambasádou v Praze, abychom předali petici s dopisem za propuštění Nasrín.

16.3.2019

Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.

15.3.2019

Amnesty vyjadřuje podporu školní stávce za klima

Ignorování klimatických změn může vést k nejhoršímu porušování lidských práv v historii.