Vnitřně vysídlené osoby

Obyvatelé Iráku narozdíl od sousední Sýrie, nehledají příliš úkryt v zahraničí. Irák je až devátou zemí na seznamu států, ze kterých lidé utíkají. Problém Iráku představují vnitřně vysídlené osoby, tedy lidé, kteří jsou nuceni opustit své domovy a hledají bezpečný úkryt v jiné části svého státu.
Boje mezi vládními silami a tzv. Islámským státem donutil téměř 3,2 milionů lidí, především z provincií Anbar, Ninive a Salah al-Din, aby opustili své domovy a stali se vnitřně vysídlenými osobami. Mnoho lidí utíká do kurdského regionu nebo dalších guvernorátů. Někteří byli násilně vyhnáni více než jednou. Přibližně 500,000 lidí uteklo z provincie Anbar, když bojovníci IS obsadili Ramádí. Mnohým z nich autority zakázaly vstup do Bagdádu. Humanitární podmínky pro vnitřně vysídlené osoby zůstávají velmi špatné. Lidé postrádají přístup k základním službám. Někteří z nich byli údajně napadeni a zraněni místními obyvateli v kurdském městě Sulaimaniyah. Jiní, kteří utekli do kurdského regionu, byli zatčeni za údajné spojení s IS.

Amnesty Ineternational navštívila mnoho táborů ubytujících vnitřně vysídlené osoby v Ameriyat al-Fallujah, kde rodiny popsaly jejich denní boj o přežití v zoufalých podmínkách. Mnoho z nich riskovalo své životy při útěku před tzv. Islámským státem, aby se nyní dostali do provizorních táborů s pouze malým množstvím humanitární pomoci a nedostatkem základních potřeb včetně jídla a zdravotnických potřeb.

Irák čelí v oblasti vysídlených osob krizi obrovských rozměrů.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

13.11.2018

Aun Schan Su Ťij zbavena nejvyšší pocty od Amnesty International

Lidskoprávní organizace odebrala Aun Schan Su Ťij svou nejvyšší poctu, cenu Velvyslankyně svědomí.

9.11.2018

Venezuelané podstupují při pokusech o útěk obrovské riziko

6.11.2018

Proč potřebuje Česká republika Istanbulskou úmluvu?

Veřejné slyšení k peticím k Istanbulské úmluvě proběhlo 6. listopadu.

5.11.2018

USA: Katastrofální migrační politiky vedly k většímu počtu rozdělených rodin