Vnitřně vysídlené osoby

Obyvatelé Iráku narozdíl od sousední Sýrie, nehledají příliš úkryt v zahraničí. Irák je až devátou zemí na seznamu států, ze kterých lidé utíkají. Problém Iráku představují vnitřně vysídlené osoby, tedy lidé, kteří jsou nuceni opustit své domovy a hledají bezpečný úkryt v jiné části svého státu.
Boje mezi vládními silami a tzv. Islámským státem donutil téměř 3,2 milionů lidí, především z provincií Anbar, Ninive a Salah al-Din, aby opustili své domovy a stali se vnitřně vysídlenými osobami. Mnoho lidí utíká do kurdského regionu nebo dalších guvernorátů. Někteří byli násilně vyhnáni více než jednou. Přibližně 500,000 lidí uteklo z provincie Anbar, když bojovníci IS obsadili Ramádí. Mnohým z nich autority zakázaly vstup do Bagdádu. Humanitární podmínky pro vnitřně vysídlené osoby zůstávají velmi špatné. Lidé postrádají přístup k základním službám. Někteří z nich byli údajně napadeni a zraněni místními obyvateli v kurdském městě Sulaimaniyah. Jiní, kteří utekli do kurdského regionu, byli zatčeni za údajné spojení s IS.

Amnesty Ineternational navštívila mnoho táborů ubytujících vnitřně vysídlené osoby v Ameriyat al-Fallujah, kde rodiny popsaly jejich denní boj o přežití v zoufalých podmínkách. Mnoho z nich riskovalo své životy při útěku před tzv. Islámským státem, aby se nyní dostali do provizorních táborů s pouze malým množstvím humanitární pomoci a nedostatkem základních potřeb včetně jídla a zdravotnických potřeb.

Irák čelí v oblasti vysídlených osob krizi obrovských rozměrů.

19.8.2019

Kuba: Svoboda nadále v nedohlednu

„Jsme kontinuita“ hlásá prezident Miguel Díaz-Canel. Co ale představuje „kontinuita“ v kontextu lidských práv? Lepší snad ani nevědět...

12.8.2019

Írán: 100 ran bičem za pití alkoholu a "urážku symbolů islámu“

Hnutí Amnesty kritizuje bičování kurdského zpěváka a vězně svědomí Peymana Mirzazadeha, které odhaluje strašlivou brutalitu íránského soudního systému.

12.8.2019

DOBROVOLNÍK V LIDSKOPRÁVNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

6.8.2019

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.