Vnitřně vysídlené osoby

Obyvatelé Iráku narozdíl od sousední Sýrie, nehledají příliš úkryt v zahraničí. Irák je až devátou zemí na seznamu států, ze kterých lidé utíkají. Problém Iráku představují vnitřně vysídlené osoby, tedy lidé, kteří jsou nuceni opustit své domovy a hledají bezpečný úkryt v jiné části svého státu.
Boje mezi vládními silami a tzv. Islámským státem donutil téměř 3,2 milionů lidí, především z provincií Anbar, Ninive a Salah al-Din, aby opustili své domovy a stali se vnitřně vysídlenými osobami. Mnoho lidí utíká do kurdského regionu nebo dalších guvernorátů. Někteří byli násilně vyhnáni více než jednou. Přibližně 500,000 lidí uteklo z provincie Anbar, když bojovníci IS obsadili Ramádí. Mnohým z nich autority zakázaly vstup do Bagdádu. Humanitární podmínky pro vnitřně vysídlené osoby zůstávají velmi špatné. Lidé postrádají přístup k základním službám. Někteří z nich byli údajně napadeni a zraněni místními obyvateli v kurdském městě Sulaimaniyah. Jiní, kteří utekli do kurdského regionu, byli zatčeni za údajné spojení s IS.

Amnesty Ineternational navštívila mnoho táborů ubytujících vnitřně vysídlené osoby v Ameriyat al-Fallujah, kde rodiny popsaly jejich denní boj o přežití v zoufalých podmínkách. Mnoho z nich riskovalo své životy při útěku před tzv. Islámským státem, aby se nyní dostali do provizorních táborů s pouze malým množstvím humanitární pomoci a nedostatkem základních potřeb včetně jídla a zdravotnických potřeb.

Irák čelí v oblasti vysídlených osob krizi obrovských rozměrů.

24.2.2020

Spojené státy americké: Skandální zamítnutí víz pro ředitele agentury Forensic Architecture

Vláda USA by měla zrušit rozhodnutí odebrání víz renomovanému vyšetřovateli v oblasti lidských práv Eyalovi Weizmanovi.

21.2.2020

USA/VB: Zrušte obvinění a zastavte vydání Juliana Assange

24. února se bude rozhodovat o vydání spoluzakladatele WikiLeaks z Velké Británie do USA.

21.2.2020

Proces byl odročen!

Proces byl odročen! Soud se znovu sejde až 3. dubna. Naše kampaň proto pokračuje.

20.2.2020

Teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové trest!

5. února 2020 jsme se dověděli, že teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové a její matce Monrieh Arabshahiové trest odnětí svobody na devět let a sedm měsíců.

17.2.2020

Turecko: 11 statečných obránců lidských práv naposledy před soudem. Jde o vše!

Ve středu proběhne v pořadí už jedenácté slyšení Büyükadského procesu. Zřejmě se definitivně rozhodne o vině a nevině.