Jezídé

Jezíde jsou příslušníci jedné z náboženských skupin žijících v Iráku. Kvůli svému jinému náboženskému vyznání se stali terčem násilností bojovníků tzv. Islámského státu.

Mučení, včetně znásilňování a jiných forem sexuálního násilí, které zakusily příslušnice irácké jezídské menšiny poté, co je unesla ozbrojená skupina IS, jen podtrhuje brutalitu vlády tzv. Islámského státu. Násilí od této skupiny zakusily stovky až tisíce dívek a žen. Ženy byly nuceně provdány, prodány nebo darovány bojovníkům IS či jejich přívržencům. Většina žen musela konvertovat k islámu. Sexuální otrokyně jsou často ještě děti - patnáctileté, čtrnáctileté, či dokonce ještě mladší dívky. Tyto jezídské ženy a dívky patří mezi tisíce z oblasti Sindžár na severozápadě Iráku, které se staly cílem etnických čistek páchaných od srpna bojovníky IS, kteří hodlají odstranit tamní etnické a náboženské menšiny. Děsivé zážitky ze zajetí tyto ženy a dívky poznamenaly tak silně, že si některé z nich vzaly život. Devatenáctiletá Jilan spáchala sebevraždu, když byla držena v Mosulu, protože se bála znásilnění.

Některým dívkám se později podařilo urpchnout. Mnoho jezídských přeživších se navíc musí vypořádat se ztrátou desítek příbuzných, kteří byli zabiti, nebo zůstávají v zajetí IS. Trauma žen, které sexuální násilí přežily, umocňuje společenské stigma znásilněných. Cítí, že „čest“ rodiny a jich samotných byla pošpiněna a bojí se, že jejich postavení ve společnosti se následkem toho zhorší. Mnohým obětem, které přežily sexuální násilí, se ani nadále nedostává plné pomoci a podpory, kterou zoufale potřebují.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

1.6.2018

IRÁK JAKO DOMOV PALESTINSKÝCH UPRCHLÍKŮ

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.

10.7.2017

Řetězové navracení iráckých Jezídů z Bulharska a Řecka do Turecka: Příběh "Z."

10.7.2017

Obrácená cesta: Z Řecka do Iráku