Vnitřně vysídlené osoby

Obyvatelé Iráku narozdíl od sousední Sýrie, nehledají příliš úkryt v zahraničí. Irák je až devátou zemí na seznamu států, ze kterých lidé utíkají. Problém Iráku představují vnitřně vysídlené osoby, tedy lidé, kteří jsou nuceni opustit své domovy a hledají bezpečný úkryt v jiné části svého státu.
Boje mezi vládními silami a tzv. Islámským státem donutil téměř 3,2 milionů lidí, především z provincií Anbar, Ninive a Salah al-Din, aby opustili své domovy a stali se vnitřně vysídlenými osobami. Mnoho lidí utíká do kurdského regionu nebo dalších guvernorátů. Někteří byli násilně vyhnáni více než jednou. Přibližně 500,000 lidí uteklo z provincie Anbar, když bojovníci IS obsadili Ramádí. Mnohým z nich autority zakázaly vstup do Bagdádu. Humanitární podmínky pro vnitřně vysídlené osoby zůstávají velmi špatné. Lidé postrádají přístup k základním službám. Někteří z nich byli údajně napadeni a zraněni místními obyvateli v kurdském městě Sulaimaniyah. Jiní, kteří utekli do kurdského regionu, byli zatčeni za údajné spojení s IS.

Amnesty Ineternational navštívila mnoho táborů ubytujících vnitřně vysídlené osoby v Ameriyat al-Fallujah, kde rodiny popsaly jejich denní boj o přežití v zoufalých podmínkách. Mnoho z nich riskovalo své životy při útěku před tzv. Islámským státem, aby se nyní dostali do provizorních táborů s pouze malým množstvím humanitární pomoci a nedostatkem základních potřeb včetně jídla a zdravotnických potřeb.

Irák čelí v oblasti vysídlených osob krizi obrovských rozměrů.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

1.6.2018

IRÁK JAKO DOMOV PALESTINSKÝCH UPRCHLÍKŮ

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.

10.7.2017

Řetězové navracení iráckých Jezídů z Bulharska a Řecka do Turecka: Příběh "Z."

10.7.2017

Obrácená cesta: Z Řecka do Iráku