Příklady porušování práv

Země, kde jsou flagrantně porušována práva LGBTI lidí.

GAMBIE

ZA HOMOSEXUALITU HROZÍ I DOŽIVOTNÍ TREST

Afrika bohužel zůstává pro gaye prokletým kontinentem. Gambijské úřady opakovaně tvrdě vystupují proti právům LGBTI komunity.

Prezident země Jammeh nechal slyšet, že homosexualita je „satanistickým chováním“.V roce 2008 prohlásil, že zavede přísnější anti-gay právo a homosexuály vyzval, ať do 24 hodin opustí zemi s tím, že vláda „odřeže hlavu“ každému homosexuálovi v zemi. V roce 2014 pak tentýž muž nazval homosexuály havětí, s níž se jeho vláda vypořádá stejně, jako když bojuje s moskyty.

Dne 9. října 2014 začal v Gambii platit kontroverzní dodatek trestního zákoníku, zavádějící přečin „homosexuality s přitěžujícími okolnostmi“, jenž může být trestán dokonce doživotním trestem. O měsíc dříve představitel vládní strany Aliance pro patriotickou reorientaci v rozhovoru pro noviny prohlásil, že „homosexuálové by měli být vyhubeni, protože jsou nepřáteli lidskosti“.

ZATČENI JEN NA ZÁKLADĚ PODEZŘENÍ

Podle nové legislativy mohou být snadno obviněni nejen homosexuálové, ale také lidé, u kterých existuje „podezření“ na homosexualitu či lidé HIV pozitivní. Amnesty International sledovala případ, kdy bylo Národní zpravodajskou agenturou (NIA) zatčeno pět mužů a tři ženy právě na základě „podezření“ z homosexuality. Ve vazbě je mučili, vyhrožovali znásilněním a také tím, že když svou homosexualitu nepřiznají, bude jim do vagíny či konečníku vpraven nástroj pro „zjištění“ jejich sexuální orientace.

SAUDSKÁ ARÁBIE

UKAMENOVÁNÍ PRO ŽENATÉHO, BIČOVÁNÍ PRO SVOBODNÉHO

Tato blízkovýchodní země je pro LGBT lidi horkou půdou. Homosexuální chování může být trestáno až smrtí. Podle místního práva je styk s muže s mužem sodomií – zločinem, za nějž může být ženatý muž potrestán ukamenováním, svobodný až 100 ranami holí nebo bičem. Trestné jsou i vztahy lesbické.Homosexuálům hrozí i trest vězení, umístění v ústavu pro duševně choré či chemická kastrace, cizincům pak vyhoštění.

SAUDSKÝ DIPLOMAT ŽÁDA O AZYL V USA

Závažnost situace dokládá i případ saúdského diplomata Ali Ahmad Asseriho, který v roce 2010 žádal o azyl v USA. Je totiž gay. „Můj život je ve velkém ohrožení, když se vrátím do Saúdské Arábie, zabijí mě za bílého dne,“ řekl tehdy Asseri televizní stanici NBC.

PÁKISTÁN

HOMOSEXUALITA? PROTI PŘÍRODĚ!

Podle nedávné studie střediska Pew Research Center patří Pákistán mezi země, které jsou k homosexualitě nejméně tolerantní. Otevřená homosexuální orientace je v mnoha částech země a především mimo velká města považována za tabu.

Pákistánské právo kriminalizuje stejnopohlavní páry, když například v článku 377 trestního  zákona uvádí: "Ten, kdo má dobrovolně tělesný styk proti řádu přírody s jakýmkoli mužem, ženou nebo zvířetem, bude potrestán odnětím svobody [...], na dobu, která nesmí být menší než dva roky a vyšší než deset let, a musí rovněž zaplatit pokutu".

Homosexuální páry v Pákistánu obvykle žijí v celožitovním utajení. V některých kmenových společnostech v oblastech podél severozápadní hranice země je dokonce tolerován, byť držen v tajnosti, dávný zvyk sexuálních vztahů mezi muži a mladými chlapci.

WEBOVÝ SERVER PRO HOMOSEXUÁLY NEPROŠEL

Odvážným pokusem prolomit společenské tabu bylo zřízení webového serveru queerpk.com. Ten měl pomáhat příslušníkům pákistánské homosexuální a transsexuální komunity navazovat vztahy a vyměňovat si zkušenosti. Cenzoři jej ale vzápětí zablokovali.

UGANDA

NEBEZPEČÍ HROZÍ HOMOSEXUÁLŮM I AKTIVISTŮM

Amnesty International sleduje situaci LGBTI lidí v Ugandě s obavami. V posledních letech zdokumentovala spolu s dalšími neziskovými organizacemi trvalý nárůst diskriminace, svévolného zatýkání, mizení lidí a mučení zaměřeného právě na osoby s jinou sexuální či genderovou identitou. Problémy mají také aktivisté, kteří LGBT komunitu podporují. Homosexuálové v zemi se cítí značně ohrožení, někteří z nich se rozhodli nevycházet z domu. V místních bulvárních novinách dokonce vyšel seznam „200 hlavních homosexuálů v zemi“, čímž podpořil strach homosexuální komunity z novodobého honu na čarodejnice.

Lidé, kteří praktikují homosexuální pohlavní styk anebo uzavřou manželství s osobou stejného pohlaví, mohou být odsouzeni na doživotí. Homosexualita je přitom v ugandském zákoníku definovaná už jako dotýkání se osoby stejného pohlaví „se záměrem dopuštění se homosexuálního aktu“. Osobám, které homosexuály veřejně podpoří anebo je sezdají, hrozí až sedm let vězení.

NEOFICIÁLNÍ TREST SMRTI PRO DAVIDA KATO

Dlouholetý aktivista a bojovník za práva LGBT menšiny David Kato byl v roce 2011 zavražděn, když ho zezadu do hlavy postřelili v jeho domě. A bohužel nejde o ojedinělý případ.

Bulvární noviny odstartovaly nenávistnou kampaň, v rámci níž publikovaly jména, fotografie a osobní informace lidí, které označily za gaye. V některých se objevil výzva, aby byli pověšeni. Týdeník Rolling Stone byla za článek „100 fotek největších homoušů z Ugandy“ dokonce žalován v soudním procesu, který prohrál.

RUSKO

PUTINOVY HOMOFOBNÍ ZÁKONY

Od roku 1993 není v Rusku homosexualita trestným činem, v roce 1999 došlo k vyškrtnutí homosexuality z ruské klasifikace duševních chorob, nicméně hluboké předsudky v ruské společnosti stále přetrvávají. Gayové a lesby jsou zde diskriminováni a šikanováni. Až 74 % Rusů nepovažuje homosexualitu za morálně přijatelnou.

V červnu 2013 došlo v oblasti LGBT práv k obrovskému zlomu. Prezident Vladimir Putin podepsal tzv. antipropagační zákon, který zakazuje propagaci netradičních sexuálních vztahů. Porušení zákona se trestá vysokými pokutami od čtyř tisícovek až po milion rublů, uvězněním, vyhoštěním či pozastavením činnosti organizace. Účelem zákona má být ochrana dětí a mládeže před jakýmkoliv obsahem, který “propaguje homosexualitu jako společenskou normu na úkor tradičně uznávaných rodinných hodnot“. Na základě zákona úřady rozhodly například o  úplném zákazu pořádání moskevského Pride festivalu a to na 100 let.

DĚTI 404 - PŘÍPAD ELENY KLIMOVÉ

Ruská vláda v podstatě navozuje atmosféru, že LGBT mládež v Rusku neexistuje. I proto pojmenovala Elena Klimová, mladá ruská žurnalistka a LGBT aktivistka, svůj projekt Děti 404. Číslem 404 signalizuje prohlížeč neexistující webovou stránku - Error 404 Page not found. Projekt funguje jako podpůrná skupina na Facebooku a jeho ruské verzi Vkontakte. Mladí gayové a lesby tu mají možnost podělit se se svými příběhy a problémy. Elena Klimová byla za svoje aktivity, které porušují antipropagační zákon, odsouzena a byla jí uložena pokuta 50.000 rublů.

Hate crimes

Podle výzkumu, který provedla nevládní organizace Russia LGBT-Network, čelilo v roce 2014 celých 47% gayů a leseb psychickému násilí z důvodu jejich sexuální orientace a 15% procent se dokonce stalo obětí fyzického násilí. V roce 2013 byl zavražděn 38 letý zástupce ředitele Kamčatského letiště Oleg Serdyuk, který neskrýval, že je gay. Jeho tělo bylo nalezeno ve vyhořelém autě poté, co byl k smrti zbit a ubodán. V říjnu roku 2014 byla zavražděná 29 letá tanečnice a lektorka tanga, která mino jiné nabízela lekce i stejnopohlavním párům a taktéž se hlásila ke své lesbické orientaci.

Kompletní zpráva ke stažení zde

BĚLORUSKO

„BÝT DIKTÁTOR JE LEPŠÍ NEŽ BÝT GAY“

LGBT lidé v Bělorusku čelí ze strany heterosexuální většiny silnému nátlaku a jsou neustále omezováni a dehonestováni. I zdejší režim vůči gayům a lesbám postupuje velmi tvrdě, často dochází k šikaně i ze stany policejních orgánů. Podrobné a ponižující výslechy ohledně jejich soukromého života, tvrdé razie v gay klubech nebo dokonce použití násilí, jsou na dením pořádku. Dokonce sám běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že je lepší být diktátorem, než gayem. Jakékoliv pokusy o uspořádání Pride v Minsku vždy skončily tvrdým policejním zásahem.

"V 21. století, uprostřed Evropy, jsme nuceni vlastní vládě dokazovat, že homosexualita není nemoc a není zločin," popsal agentuře AP Nasta Senjuchovič, jeden z běloruských gay aktivistů, který spolu se sedmdesáti dalšími lidmi podepsalžádost o registraci organizace GayBelarus. Nekompromisní odpověď ze strany běloruských úřadů a policie na sebe nenechala dlouho čekat. Pár dní po pokusu o registraci GayBelarus vtrhlo policejní komando do gay klubu ve městě Vitebsk. Návštěvníci se museli postavit ke zdi a na policejní kameru uvést nejen své jméno, ale i sexuální orientaci a zaměstnání. "Většina otázek během výslechu byla na můj soukromý život: Jak jsem se stal gayem, kolik partnerů jsem měl, jaká role v sexu mi vyhovuje, kde jsem se seznámil se svými partnery," řekl agentuře AP Artem Ivanu, jednadvacetiletý svářeč z Brestu. Policie mu vyhrožovala tím, že informace o jeho soukromí předá zaměstnavateli. K podobným policejním raziím došlo ještě v dalších třech klubech v Minsku. GayBelarus to považuje za jasnou snahu zastrašit běloruské gaye a lesby.

PERZEKUCE LGBT - DŮVOD K UPRCHLICTVÍ?

Poslední represe vyvolaly mezi běloruskými gayi a lesbami paniku. Podle agentury AP mnoho z nich ruší své účty na sociálních sítích a maže fotografie i odkazy, které by je mohly spojit s homosexuální komunitou. "Jsme unavení z toho, jak se neustále bojíme. V poslední době začínáme trochu víc přemýšlet o emigraci," dodala lesba a designérka Irina Zcherbak, která rok a půl žije se svou přítelkyní Karinou Trus. "V dnešním Bělorusku nemáme žádnou budoucnost” je přesvědčená.

1.8.2017

Amnesty na Prague Pride přivede živé knížky a vzdá hold obráncům LGBT práv

V pátek 11. srpna živá knihovna s menšinami na Střeláku. V sobotním průvodu nás nepřehlédnete!

19.5.2017

Amnesty laureátem bePROUD - nejprestižnější tuzemské ceny v LGBT+ komunitě

Kampaň Amnesty International ČR "Neboj se taky mluvit" získala cenu za Mediální počin roku.

19.4.2017

Manželství pro všechny bez rozdílu – je to fér?

Startuje nová LGBT+ kampaň, na které se podílí i Amnesty.

1.12.2016

Rosmit propuštěn bez podmínky

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.