Lidé prchají do Evropy z různých důvodů. Někteří před pronásledováním, válečnými konflikty, porušováním lidských práv či chudobou. Ačkoli v současné době čelíme největší uprchlické krizi od druhé světové války, největší počet světových uprchlíků (86%) zůstává v rozvojových zemích a v zemích sousedících se zeměmi, odkud lidé prchají.

Migranti a uprchlíci jsou jednou z nejzranitelnějších skupin a jejich práva bývají často hrubě porušována. Čelí násilí a nebezpečí na cestě do bezpečí a někdy také posléze v zemích, kde hledají ochranu. Amnesty upozorňuje na případy porušování lidských práv těchto lidí, žádá nápravu a přináší jejich příběhy tak, aby nezůstali jen pouhými čísly.

V současnosti čelíme největší uprchlické krizi od druhé světové války. Miliony lidí prchají před bombardováním a chemickými zbraněmi v Sýrii, mučením a zotročováním v Eritrei, před násilím ve svých domovech. V roce 2015 se na milion lidí, většinou uprchlíků, vydal na nebezpečnou cestu s cílem najít ochranu v Evropě. Téměř 4 000 lidí tuto cestu zaplatily životem. Utrpení těch, co přežijí, ale příchodem do Evropy často zdaleka nekončí.

Největší dopad uprchlické krize ale není v Evropě nebo u jejích hranic. Libanon přijal jen ze Sýrie přes milion uprchlíků, tedy čtvrtinu jeho populace. Země jako Pákistán, Etiopie a Čad přijímají tolik uprchlíků, že oproti tomu jsou počty těch, které přijímá většina evropských zemí, zanedbatelné.

- 25,4 milionů – počet uprchlíků ve světě (= lidí, kteří uprchli ze své země před pronásledováním)

- 44 400 lidí musí opustit své domovy každý den z důvodu konfliktu či pronásledování

- Přes 50% uprchlíků jsou děti mladší 18ti let

- Jen ze Sýrie uprchlo již 6,3 milionu lidí (dalších 6 milionů se muselo přemístit uvnitř země)

- Nejvíce uprchlíků hostí Turecko (3,5 milionu), Pákistán (1,4 milionu), Uganda (1,4 milionu), Libanon (1 milion) a Írán (979 400)

- 3 139 je počet mužů, žen a dětí, kteří při cestě do bezpečí utonuli či zmizeli ve Středomoří v roce 2017

(Zdroj: UNHCR. Více informací na http://www.unhcr.org/figures-at-a-glance.html)

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR