Migranti a uprchlíci

Lidé prchají do Evropy z různých důvodů. Někteří před pronásledováním, válečnými konflikty, porušováním lidských práv či chudobou. Ačkoli v současné době čelíme největší uprchlické krizi od druhé světové války, největší počet světových uprchlíků (86%) zůstává v rozvojových zemích a v zemích sousedících se zeměmi, odkud lidé prchají.

Migranti a uprchlíci jsou jednou z nejzranitelnějších skupin a jejich práva bývají často hrubě porušována. Čelí násilí a nebezpečí na cestě do bezpečí a někdy také posléze v zemích, kde hledají ochranu. Amnesty upozorňuje na případy porušování lidských práv těchto lidí, žádá nápravu a přináší jejich příběhy tak, aby nezůstali jen pouhými čísly.

V současnosti čelíme největší uprchlické krizi od druhé světové války. Miliony lidí prchají před bombardováním a chemickými zbraněmi v Sýrii, mučením a zotročováním v Eritrei, před násilím ve svých domovech.

V roce 2015 se na milion lidí, většinou uprchlíků, vydal na nebezpečnou cestu s cílem najít ochranu v Evropě. Téměř 4 000 lidí tuto cestu zaplatily životem. Utrpení těch, co přežijí, ale příchodem do Evropy často zdaleka nekončí.

Největší dopad uprchlické krize ale není v Evropě nebo u jejích hranic. Libanon přijal jen ze Sýrie přes milion uprchlíků, tedy čtvrtinu jeho populace. Země jako Pákistán, Etiopie a Čad přijímají tolik uprchlíků, že oproti tomu jsou počty těch, které přijímá většina evropských zemí, zanedbatelné.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.

4.11.2017

Řecko: Žadatelé o azyl na řeckých ostrovech v otřesných podmínkách

30.10.2017

Taibeh prosí Norsko: Neposílejte nás do Afghánistánu!

Obrovskou vlnu podpory vyjádřilo 3. října 2017 v norském Trondheimu více než 1 000 středoškoláků, když protestovali proti hrozbě vlády vyhostit do Afghánistánu jejich spolužačku, Taibeh Abbasiovou. Přinášíme vám přepis emotivního proslovu, který Taibeh přednesla.

17.10.2017

Detence a deportace syrských uprchlíků: Na hraně mezinárodního práva