Násilí na ženách a domácí násilí

Násilí na ženách, domácí násilí, sexuální obtěžování nebo nebezpečné pronásledování jsou porušení základních lidských práv. Přesto k nim v České republice dochází v obrovské míře. Jen mizivé procento násilných činů, k nimž dojde, skončí potrestáním pachatele. Existuje přitom mnoho opatření, která může stát přijmout, aby oběti více ochránil a pomohl jim. Proto Amnesty podporuje přijetí Úmluvy proti domácímu násilí a násilí na ženách a je zakládajícím členem iniciativy Hlas proti násilí.

Přečtěte si jednotlivé statistiky nebo příběhy těch, které to zažily. www.hlasprotinasili.cz

• MOJE TĚLO MOJE PRÁVA
  • Je to tvoje tělo. Poznej svá práva! Všichni máme právo beze strachu, donucování, násilí či diskriminace rozhodovat o svém zdraví, těle, sexualitě a reprodukčním životě. Jenže po celém světě je tato svoboda v rozhodování omezována státem, lékařskými odborníky, a dokonce i vlastními rodinami. Ke kontrole těchto rozhodnutí je často používáno trestní právo a represivní sankce.
  • Nakonec bývá lidem zabráněno učinit v podstatě jakoukoliv volbu. Násilí na ženách, sexuální obtěžování nebo nebezpečné pronásledování jsou porušení základních lidských práv. Přesto k němu v České republice dochází. Jen mizivé procento spáchaných násilných činů skončí potrestáním pachatele; velká část z nich ani není nahlášena (organizace ProFem uvádí odhad pouze 5 - 8% nahlášených).
  • Existuje přitom mnoho opatření, která může stát přijmout, aby oběti více ochránil. Úmluva proti násilí na ženách a domácímu násilí členské státy EU k přijetí takových opatření vyzývá. Česká republika je však mezi posledními státy, které k ní zatím nepřistoupily. Už v roce 2015 proto Amnesty International ve spolupráci s dalšími organizacemi, které usilují o ochranu práv žen, iniciovala kampaň „Stop násilí na ženách,“ kdy jsme usilovali o podpis Úmluvy. Žádáme i nadále bezodkladné přijetí Úmluvy, a především konkrétních opatření, která pomohou komplexně ochránit oběti násilí.
  • K 1. září 2018 Úmluvu ratifikovalo 33 států a dalších 12 států ji podepsalo. Jednou z těchto zemí je i Česká republika, která Úmluvu podepsala 2. května 2016 a ratifikovat měla do poloviny roku 2018. Jediné státy, které Úmluvu vůbec nepodepsaly, jsou aktuálně Rusko a Ázerbájdžán. „Nejdůležitější v boji proti násilí je jeho prevence, a proto zcela aktivně podporujeme ratifikaci. Úmluva popisuje nástroje pomoci, které vychází z dobré praxe odborníků a odbornic na tuto problematiku, a díky komplexnímu přístupu žádná oběť nezůstane bez pomoci,“ říká ředitelka České ženské lobby Hana Stelzerová.
  • Že násilí na ženách není lhostejné ani české veřejnosti, dokazuje výzkum veřejného mínění, který si Amnesty a ČŽL nechaly zpracovat agenturou Focus v roce 2015 a znovu v září 2018. „Z výzkumu mimo jiné vyplývá, že přes 70% dotázaných si myslí, že současná situace v oblasti násilí na ženách v Česku je problém. Ještě silněji vnímají lidé potřebu zesílení prevence - po větším zaměření ČR na prevenci násilí na ženách volá 84 % všech dotázaných. Je tedy více než jasné, že lepší právní rámec si přeje i většina Čechů a Češek,“ shrnuje Kateřina Šaldová, vedoucí advokačního oddělení Amnesty International ČR.
  • CO ÚMLUVA OD STÁTŮ VYŽADUJE?
  • Ochranu obětí
  • Zajistit, aby cílem veškerých opatření bylo zajištění potřeb a bezpečnosti obětí;
  • Vytvořit specializované podpůrné služby, které budou obětem a jejich dětem poskytovat lékařskou pomoc a psychologické či právní poradenství
  • Zajistit dostatečné množství dočasných útočišť a zavést bezplatné nepřetržité telefonní linky důvěry
  • Efektivní stíhání pachatelů
  • Zajistit, aby násilí vůči ženám bylo považováno za trestný čin a náležitě trestáno
  • Zajistit, aby pro žádný násilný čin nemohly být přijatelné výmluvy na kulturu, tradiční zvyky, náboženství nebo takzvanou “čest”Zajistit, aby v průběhu vyšetřování a soudního řízení měly oběti možnost využít speciálních ochranných opatření
  • Zajistit, aby orgány zajišťující dodržování zákona reagovaly na žádosti o pomoc bez prodlení a nebezpečné situace dokázaly adekvátně zvládnout.
  • Prevenci
  • • Proškolení odborníků, kteří pracují s obětmi;
  • • zvyšování povědomí o různých formách násilí a jejich traumatizující povaze;
  • • zahrnutí učebních materiálů týkajících se problematiky rovnosti do učebních osnov na všech stupních vzdělávání;
  • • spolupráci s nevládními organizacemi, médii a se soukromým sektorem ve snaze oslovit nejširší veřejnost.
  • Monitorování
  • • V zájmu důsledného naplňování Úmluvy vytvořit specifický monitorovací mechanismus. Skupina odborníků bude dohlížet na to, aby stát postupoval v souladu s Úmluvou, a zajistí tak její dlouhodobou efektivitu. Koho se Úmluva týká? Úmluva se vztahuje primárně na různé formy násilí páchaného typicky na ženách. Zároveň ale vyzývá smluvní státy, aby stejnou ochranu poskytovaly i mužům (a dalším skupinám osob, jako jsou děti nebo senioři) v rolích obětí.
  • Je to tvoje tělo.
  • Poznej svá práva!
  • Všichni máme právo beze strachu, donucování, násilí či diskriminace rozhodovat o svém zdraví, těle, sexualitě a reprodukčním životě. Jenže po celém světě je tato svoboda v rozhodování omezována státem, lékařskými odborníky, a dokonce i vlastními rodinami. Ke kontrole těchto rozhodnutí je často používáno trestní právo a represivní sankce. Nakonec bývá lidem zabráněno učinit v podstatě jakoukoliv volbu. Sexuální a reprodukční práva znamenají, že máte právo:í a reprodukční práva znamenají, že máte právo:

18.10.2019