Do rizikových zemí putuje stále větší část celkového exportu vojenského materiálu

V posledních letech se společně s celkovým objemem exportu zvětšuje podíl exportu do zemí, kde je prokázáno závažné porušování lidských práv a kde se zbraně putují do rukou represivních režimů, které nebývají nejlepšími garanty ochrany civilistů, obzvláště, když chtěj tito vyjádřit svůj nesouhlas s vládou či mají ve společnosti nerovné postavení kvůli svému náboženství, etnicitě či z jiného důvodu.

Vzrůstající tendenci ukazuje graf níže: hodnoty na ose Y ukazují, jaký procentuální podíl představuje export do rizikových zemí z celkového objemu exportu vojenského materiálu. Zatímco ještě v roce 2010 tento podíl představoval větší třetinu (35%), v roce 2013 už dosahuje téměř poloviny celkového vývozu (48%). Společně s podílem roste i finanční hodnota tohoto exportu, znázorněná zde velikostí kruhů za jednotlivé roky.

16.10.2017

Benzín do ohně či ztráta paměti?

Podpalovat les a zároveň vyznamenávat hasiče za jeho hašení, to nejde. Jak si ale tedy vysvětlit slova prezidenta Zemana, který razantně kritizuje Saúdskou Arábii a obviňuje ji z podpory radikálního islamismu a na druhé straně plně podporuje vývoz zbraní z České republiky do této země - a odmítá i jakoukoliv kontrolu?

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

8.12.2016

Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.