Do rizikových zemí putuje stále větší část celkového exportu vojenského materiálu

V posledních letech se společně s celkovým objemem exportu zvětšuje podíl exportu do zemí, kde je prokázáno závažné porušování lidských práv a kde se zbraně putují do rukou represivních režimů, které nebývají nejlepšími garanty ochrany civilistů, obzvláště, když chtěj tito vyjádřit svůj nesouhlas s vládou či mají ve společnosti nerovné postavení kvůli svému náboženství, etnicitě či z jiného důvodu.

Vzrůstající tendenci ukazuje graf níže: hodnoty na ose Y ukazují, jaký procentuální podíl představuje export do rizikových zemí z celkového objemu exportu vojenského materiálu. Zatímco ještě v roce 2010 tento podíl představoval větší třetinu (35%), v roce 2013 už dosahuje téměř poloviny celkového vývozu (48%). Společně s podílem roste i finanční hodnota tohoto exportu, znázorněná zde velikostí kruhů za jednotlivé roky.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

16.10.2017

Benzín do ohně či ztráta paměti?

Podpalovat les a zároveň vyznamenávat hasiče za jeho hašení, to nejde. Jak si ale tedy vysvětlit slova prezidenta Zemana, který razantně kritizuje Saúdskou Arábii a obviňuje ji z podpory radikálního islamismu a na druhé straně plně podporuje vývoz zbraní z České republiky do této země - a odmítá i jakoukoliv kontrolu?

31.7.2017

Vývoz zbraní z ČR za rok 2016: Česko stále více vyzbrojuje země s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.