Do rizikových zemí putuje stále větší část celkového exportu vojenského materiálu

V posledních letech se společně s celkovým objemem exportu zvětšuje podíl exportu do zemí, kde je prokázáno závažné porušování lidských práv a kde se zbraně putují do rukou represivních režimů, které nebývají nejlepšími garanty ochrany civilistů, obzvláště, když chtěj tito vyjádřit svůj nesouhlas s vládou či mají ve společnosti nerovné postavení kvůli svému náboženství, etnicitě či z jiného důvodu.

Vzrůstající tendenci ukazuje graf níže: hodnoty na ose Y ukazují, jaký procentuální podíl představuje export do rizikových zemí z celkového objemu exportu vojenského materiálu. Zatímco ještě v roce 2010 tento podíl představoval větší třetinu (35%), v roce 2013 už dosahuje téměř poloviny celkového vývozu (48%). Společně s podílem roste i finanční hodnota tohoto exportu, znázorněná zde velikostí kruhů za jednotlivé roky.

21.5.2019

NE českým zbraním do Jemenu

Pomozte nám s fotokoláží, kterou upozorníme na nadcházejícím zbrojařském veletrhu IDET na nezodpovědný český vývoz zbraní do Jemenu.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.