HIV pozitivní lidé v Egyptě jsou vystaveni postihu

Policie v Káhiře zatkla čtyři muže, o kterých se domnívala, že jsou nakaženi virem HIV. Muži však nejsou jediní, kdo je ze stejného důvodu ohrožen - Egypt zahájil zásah vůči lidem nemocným HIV /AIDS.

Počet Egypťanů zatčených kvůli HIV nákaze se zvýšil na dvanáct. Čtyři z nich již byli odsouzeni k ročnímu vězení, osm dosud zůstává ve vazbě. Podle organizací na obranu lidských práv by muži měli být propuštěni a nástrojem boje proti HIV/AIDS by se měla stát prevence.Vlna zatýkání se vzedmula v říjnu 2007, kdy policisté zasahovali při pouliční hádce dvou mužů. Když jeden z nich policistům sdělil, že je HIV pozitivní, okamžitě je odvezli na mravnostní oddělení a proti oběma zahájili vyšetřování kvůli podezření z udržování homosexuálního styku. Během následujících výslechů museli muži udat jména svých přátel a sexuálních partnerů, dva další muži byli zatčeni, protože jejich fotografie a telefonní čísla byla nalezena u jednoho ze zadržených. Výslechy směřující k prokázání homosexuality přitom nemají žádné lékařské opodstatnění a mohou navíc přerůst v mučení.Stejně jako v předchozích případech donutily úřady zadržené podstoupit testování na HIV bez jejich souhlasu. Všichni čtyři byli bez souhlasu testováni na AIDS a ve vězení čekají, zda budou obviněni.

25.9.2018

Sotudíová poslala synovi z vězení dopis

Íránské Centrum pro lidská práva zveřejnilo dopis, ve kterém Nasrín svému 12letému synovi Nimovi psala, proč s ním nemohla být v jeho první školní den:

1.9.2018

Šest tajemství šťastné a úspěšné třídy. Českým učitelům je prozradila dnešní pedagogická celebrita Dylan Wiliam

Víte, že i pedagogika má své celebrity? Jedna z nich se jmenuje Dylan Wiliam a je tak respektovaný, že britská vláda investovala v přepočtu dvě miliardy korun na proškolení většiny učitelů jeho metodami. Tento týden poprvé navštívil Prahu a více než stovka českých učitelů díky němu možná začne v pondělí učit lépe. Podle něj k tomu stačí šest jednoduchých kroků.

27.8.2018

Idnes: rozhovor s romskou zdravotní sestrou o rasismu

17.8.2018

Polsko: Hrdinkou proti své vůli

Hlavní soudkyně polského Nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová se pro mnohé Poláky stala symbolem boje za nezávislé soudnictví a spravedlnost.