HIV pozitivní lidé v Egyptě jsou vystaveni postihu

Policie v Káhiře zatkla čtyři muže, o kterých se domnívala, že jsou nakaženi virem HIV. Muži však nejsou jediní, kdo je ze stejného důvodu ohrožen - Egypt zahájil zásah vůči lidem nemocným HIV /AIDS.

Počet Egypťanů zatčených kvůli HIV nákaze se zvýšil na dvanáct. Čtyři z nich již byli odsouzeni k ročnímu vězení, osm dosud zůstává ve vazbě. Podle organizací na obranu lidských práv by muži měli být propuštěni a nástrojem boje proti HIV/AIDS by se měla stát prevence.Vlna zatýkání se vzedmula v říjnu 2007, kdy policisté zasahovali při pouliční hádce dvou mužů. Když jeden z nich policistům sdělil, že je HIV pozitivní, okamžitě je odvezli na mravnostní oddělení a proti oběma zahájili vyšetřování kvůli podezření z udržování homosexuálního styku. Během následujících výslechů museli muži udat jména svých přátel a sexuálních partnerů, dva další muži byli zatčeni, protože jejich fotografie a telefonní čísla byla nalezena u jednoho ze zadržených. Výslechy směřující k prokázání homosexuality přitom nemají žádné lékařské opodstatnění a mohou navíc přerůst v mučení.Stejně jako v předchozích případech donutily úřady zadržené podstoupit testování na HIV bez jejich souhlasu. Všichni čtyři byli bez souhlasu testováni na AIDS a ve vězení čekají, zda budou obviněni.

22.8.2016

Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

11.8.2016

Komentář Erika Taberyho k písni Olívie Žižkové

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.

2.8.2016

Art for Amnesty: letní novinky od hvězd street artu

Mikuláš Zipper a Pasta Oner vytvořili další grafiky pro Amnesty. Nenechte si je ujít!