HIV pozitivní lidé v Egyptě jsou vystaveni postihu

Policie v Káhiře zatkla čtyři muže, o kterých se domnívala, že jsou nakaženi virem HIV. Muži však nejsou jediní, kdo je ze stejného důvodu ohrožen - Egypt zahájil zásah vůči lidem nemocným HIV /AIDS.

Počet Egypťanů zatčených kvůli HIV nákaze se zvýšil na dvanáct. Čtyři z nich již byli odsouzeni k ročnímu vězení, osm dosud zůstává ve vazbě. Podle organizací na obranu lidských práv by muži měli být propuštěni a nástrojem boje proti HIV/AIDS by se měla stát prevence.Vlna zatýkání se vzedmula v říjnu 2007, kdy policisté zasahovali při pouliční hádce dvou mužů. Když jeden z nich policistům sdělil, že je HIV pozitivní, okamžitě je odvezli na mravnostní oddělení a proti oběma zahájili vyšetřování kvůli podezření z udržování homosexuálního styku. Během následujících výslechů museli muži udat jména svých přátel a sexuálních partnerů, dva další muži byli zatčeni, protože jejich fotografie a telefonní čísla byla nalezena u jednoho ze zadržených. Výslechy směřující k prokázání homosexuality přitom nemají žádné lékařské opodstatnění a mohou navíc přerůst v mučení.Stejně jako v předchozích případech donutily úřady zadržené podstoupit testování na HIV bez jejich souhlasu. Všichni čtyři byli bez souhlasu testováni na AIDS a ve vězení čekají, zda budou obviněni.

12.1.2018

Lidovky.cz: Saúdské Arabky mohly poprvé na fotbal

11.1.2018

Lidovky o barmské vládě a vraždách Rohingů

11.1.2018

Děti si individuálním vzděláváním povinnou mateřskou školu nenahrazují

Individuální vzdělávání nenahrazuje povinný poslední rok předškolního vzdělávání, a to ani u dětí žijících v prostředí sociálně vyloučených lokalit. Pro samotné mateřské školy je přechod na povinné předškolní vzdělání nicméně velmi náročný. Vyplývá to z dotazníkového šetření, které v září a říjnu 2017 provedl Člověk v tísni ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování Úřadu vlády a dalšími partnery. Během výzkumu bylo osloveno 96 mateřských škol a 26 školských odborů příslušných měst v 11 krajích Česka.

4.1.2018

Pro a proti ČRo o inkluzi