HIV pozitivní lidé v Egyptě jsou vystaveni postihu

Policie v Káhiře zatkla čtyři muže, o kterých se domnívala, že jsou nakaženi virem HIV. Muži však nejsou jediní, kdo je ze stejného důvodu ohrožen - Egypt zahájil zásah vůči lidem nemocným HIV /AIDS.

Počet Egypťanů zatčených kvůli HIV nákaze se zvýšil na dvanáct. Čtyři z nich již byli odsouzeni k ročnímu vězení, osm dosud zůstává ve vazbě. Podle organizací na obranu lidských práv by muži měli být propuštěni a nástrojem boje proti HIV/AIDS by se měla stát prevence.Vlna zatýkání se vzedmula v říjnu 2007, kdy policisté zasahovali při pouliční hádce dvou mužů. Když jeden z nich policistům sdělil, že je HIV pozitivní, okamžitě je odvezli na mravnostní oddělení a proti oběma zahájili vyšetřování kvůli podezření z udržování homosexuálního styku. Během následujících výslechů museli muži udat jména svých přátel a sexuálních partnerů, dva další muži byli zatčeni, protože jejich fotografie a telefonní čísla byla nalezena u jednoho ze zadržených. Výslechy směřující k prokázání homosexuality přitom nemají žádné lékařské opodstatnění a mohou navíc přerůst v mučení.Stejně jako v předchozích případech donutily úřady zadržené podstoupit testování na HIV bez jejich souhlasu. Všichni čtyři byli bez souhlasu testováni na AIDS a ve vězení čekají, zda budou obviněni.

21.3.2019

Tunisko: Represivní návrh zákona pro výjimečný stav je hrozbou pro lidská práva

Návrh zákona ohledně výjimečného stavu, o němž se v současné době diskutuje v parlamentu, by mohl být lehce zneužitý proti lidským právům.

20.3.2019

Místo známek individuální přístup. Projekt Univerzity Karlovy chce pedagogy učit formativní hodnocení

Děti by už možná do budoucna nemusely ze školy nosit vysvědčení jen se známkami. Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy startuje společně s organizací EDUkační LABoratoř projekt, který bude učitele vzdělávat v takzvaném formativním hodnocení. Pedagogové při něm nehodnotí pomocí klasického známkování, ale snaží se hodnotit pokrok každého žáka individuálně a jinou funkci má i zpětná vazba. Tématu se věnuje Radiožurnál.

18.3.2019

Úzkostí z matematiky trpí i prvňáci, ukázala studie

I šestileté děti můžou pociťovat strach, vztek a zoufalství z matematiky. Ukázala to studie pedagogické fakulty a centra pro neurovědu ve vzdělávání univerzity v Cambridge.

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.