HIV pozitivní lidé v Egyptě jsou vystaveni postihu

Policie v Káhiře zatkla čtyři muže, o kterých se domnívala, že jsou nakaženi virem HIV. Muži však nejsou jediní, kdo je ze stejného důvodu ohrožen - Egypt zahájil zásah vůči lidem nemocným HIV /AIDS.

Počet Egypťanů zatčených kvůli HIV nákaze se zvýšil na dvanáct. Čtyři z nich již byli odsouzeni k ročnímu vězení, osm dosud zůstává ve vazbě. Podle organizací na obranu lidských práv by muži měli být propuštěni a nástrojem boje proti HIV/AIDS by se měla stát prevence.Vlna zatýkání se vzedmula v říjnu 2007, kdy policisté zasahovali při pouliční hádce dvou mužů. Když jeden z nich policistům sdělil, že je HIV pozitivní, okamžitě je odvezli na mravnostní oddělení a proti oběma zahájili vyšetřování kvůli podezření z udržování homosexuálního styku. Během následujících výslechů museli muži udat jména svých přátel a sexuálních partnerů, dva další muži byli zatčeni, protože jejich fotografie a telefonní čísla byla nalezena u jednoho ze zadržených. Výslechy směřující k prokázání homosexuality přitom nemají žádné lékařské opodstatnění a mohou navíc přerůst v mučení.Stejně jako v předchozích případech donutily úřady zadržené podstoupit testování na HIV bez jejich souhlasu. Všichni čtyři byli bez souhlasu testováni na AIDS a ve vězení čekají, zda budou obviněni.

27.12.2018

Chlapec s nemocí motýlích křídel chodí do školy, píše jen tiskacím písmem

Teprve sedmé narozeniny oslavil nedávno Radeček Neuschl z Plesné. Za tu dobu však zakusil tolik bolesti, jako jiní možná nezažijí za celý život. Od narození totiž trpí nemocí motýlích křídel.

12.12.2018

Jak jsem potkal inkluzi

Argumentační trik vzbuzuje představu, že z praktických škol přicházejí agresivní a nevzdělavatelné děti

7.12.2018