Popravy na Guantánamu nepřinesou spravedlnost, ani bezpečí

Oznámení Pentagonu, že obvinil šest významných zajatců na Guantánamu a navrhl pro ně trest smrti, vyvolává pochybnosti organizací, které se věnují ochraně lidských práv.

Domnívají se, že spravedlnost a bezpečnost není možné zajišťovat mimo rámec práva.

Amnesty International (AI) má závažné obavy o legitimitu procesů, které mají být s muži zahájeny. Vojenským komisím, před kterými podezřelí stanou, chybí totiž nezávislost na výkonné moci, která je zřizuje. AI se rovněž obává, že součástí důkazů proti obžalovaným budou informace vynucené prostřednictvím mučení.

Šest zadržovaných mužů se stalo obětí násilného zmizení, což je zločin definovaný mezinárodním právem. Pět ze šesti obviněných bylo déle než tři roky drženo v utajovaných věznicích CIA na neznámých místech, poté byli v září 2006 převezeni na základnu Guantánamo. CIA také potvrdila, že nejméně jeden z nich byl navíc podroben tzv. waterbordingu, metodě mučení, která simuluje utonutí.

Poté, co byly 11. září 2001 v New Yorku spáchány zločiny proti lidskosti, AI vyzvala Spojené státy, aby ve svém úsilí zajistit spravedlnost a bezpečnost nepřekračovaly rámec práva. „Vláda USA však v tomto ohledu systematicky selhává, což dokazuje nejenom zacházení s těmito šesti zajatci, ale také vojenské komise, před kterými mají stát,“ říká Rob Freer z AI.

20.5.2020

Gambie přijala doporučení proti mučení a pro zrušení trestu smrti

Gambie podpořila přibližně patnáct doporučení zaměřených na podporu svobody projevu.

24.5.2019

Pronásledovaní Rohingové vyprávějí

Jakou jednu věc byste si vzali s sebou, kdybyste náhle prchali ze svého domova před násilím a útlakem?

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

12.6.2019

Rusko: Ojub Titijev podmínečně propuštěn, Ivan Golunov v domácím vězení

Podmínka pro Ojuba je vítaný krok, ale ne spravedlnost. Navíc v kontextu zadržení investigativního novináře Ivana Golunova.