Popravy na Guantánamu nepřinesou spravedlnost, ani bezpečí

Oznámení Pentagonu, že obvinil šest významných zajatců na Guantánamu a navrhl pro ně trest smrti, vyvolává pochybnosti organizací, které se věnují ochraně lidských práv.

Domnívají se, že spravedlnost a bezpečnost není možné zajišťovat mimo rámec práva.

Amnesty International (AI) má závažné obavy o legitimitu procesů, které mají být s muži zahájeny. Vojenským komisím, před kterými podezřelí stanou, chybí totiž nezávislost na výkonné moci, která je zřizuje. AI se rovněž obává, že součástí důkazů proti obžalovaným budou informace vynucené prostřednictvím mučení.

Šest zadržovaných mužů se stalo obětí násilného zmizení, což je zločin definovaný mezinárodním právem. Pět ze šesti obviněných bylo déle než tři roky drženo v utajovaných věznicích CIA na neznámých místech, poté byli v září 2006 převezeni na základnu Guantánamo. CIA také potvrdila, že nejméně jeden z nich byl navíc podroben tzv. waterbordingu, metodě mučení, která simuluje utonutí.

Poté, co byly 11. září 2001 v New Yorku spáchány zločiny proti lidskosti, AI vyzvala Spojené státy, aby ve svém úsilí zajistit spravedlnost a bezpečnost nepřekračovaly rámec práva. „Vláda USA však v tomto ohledu systematicky selhává, což dokazuje nejenom zacházení s těmito šesti zajatci, ale také vojenské komise, před kterými mají stát,“ říká Rob Freer z AI.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

2.1.2018

Násilně vráceni do Severní Koreje

Lee Su-jung v Číně (24 let) a její syn (4 roky) byli násilně vráceni do Severní Koreje dne 17. listopadu po téměř dvou týdnech zadržení v Číně a jsou vystaveni riziku bezdůvodného zadržování, mučení nebo jiného nelidského zacházení, či dokonce popravy.

1.4.2017

Sýrie: je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost, pravdu a nápravu pro miliony obětí války

Jak válečné zločiny a zločiny proti lidskosti bez potrestání v Sýrii pokračují, kampaň Amnesty International upozorňuje na šesté výročí krize a naléhá na světové lídry, aby přijali okamžitá opatření k zajištění spravedlnosti, pravdy a odškodnění milionům obětí konfliktu.