Konflikt na Srí Lance těžce zasahuje civilisty

  Článek

Po zhroucení dohody o klidu zbraní, kterou 22. února 2002 uzavřela srílanská vláda se separatistickou organizací Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), vzrůstá nebezpečí otevřeného konfliktu.

Neklidná situace těžce dopadá na obyvatele země. Zvýšil se také počet útoků na novináře.Podle slov Tima Parrita, zástupce ředitele programu Amnesty Interational (AI) pro Asii a Pacifik, je velmi důležité, aby média podávala o konfliktu nezávislé a necenzurované zprávy. Srílanští novináři a televizní zpravodajové hrají významnou roli také v odhalování korupce mezi politiky a v armádě. Mnoho žurnalistů však kvůli své práci čelí výhružkám a zastrašování. Několik z nich již bylo zraněno nebo dokonce zabito. Lal Hemantha Mawalage, přední producent zpravodajství státní televize Srí Lanka Rupavahini Corporation (SLRC), byl 25. ledna napaden a pobodán. Podobný osud potkal Suhaiba M. Kasima, editora státního deníku Tamil Daily Thinakaran, kterému pět neznámých pachatelů způsobilo rozsáhlá zranění přímo v jeho bytě v hlavním městě Colombu. Několika dalším novinářům bylo podle zpráv policie v posledních dnech vyhrožováno smrtí. Policisté řeší také případy pronásledování a zastrašování.

Ohroženi jsou nejenom novináři

Oběťmi konfliktu se však stávají i další civilisté. 4. února zemřelo při výbuchu bomby ve Welioye, městě ležícím 190 km severně od Colomba, dvanáct lidí. Dalších sedmnáct osob bylo při tomto útoku zraněno. Cílem sebevražedného útoku na hlavním nádraží v Colombu byli také civilisté. V pátek 1. února bombový výbuch v autobuse připravil o život 20 buddhistických poutníků, kteří byli na cestě do Anuraddhapury. Jedenáct dětí podlehlo na konci ledna zraněním, která způsobil výbuch miny ve školním autobusu.Jak je patrné, cílem těchto napadení není konkrétní skupina obyvatelstva, pachatelé se nevyhýbají ani zabíjení dětí. K útokům se dosud nikdo nepřihlásil. Úřední cenzura a zastrašování médií vede k šíření dohadů a neověřených zpráv. Pokud nebude existovat nezávislé zpravodajství, nebude možné potvrdit ani vyvrátit vzájemná obvinění obou znepřátelených stran konfliktu a tím těmto incidentům předcházet.

I Vy můžete pomoci!

Podpořte novináře na Srí Lance - více informací a apel v anglickém jazyce.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...