Keňská vláda musí občany ochránit před násilím

Článek

Násilná vystěhování publikován 30.1.2008

Stovky mrtvých a více než čtvrt milionu lidí bez domova. To jsou výsledky povolebního násilí, které v Keni stále nekončí. Podpořte aktivisty, kteří čelí výhružkám smrtí.

Amnesty International (AI) se obává o osud tří žen a šesti mužů, kterým někdo hrozí vraždou kvůli prohlášením o porušování lidských práv během povolebních násilností. Kvůli závažným výhružným SMS zprávám, telefonátům a emailům se všichni skrývají a nemohou se veřejně vyjadřovat. Výhružky mluví o aktivistech jako o zrádcích svého etnika. Všichni kromě jednoho pocházejí z kmene Kikuyu a právě kikuyské gangy ve svých prohlášeních označili za jedny z mnoha pachatelů násilí a bezpráví. Jména čtyř aktivistů se objevila i na anonymním letáku, který nyní obíhá kikuyskou komunitu. Leták vyjmenovává více než 25 osob, které jsou podle neznámého autora „zrádci, kteří mezi námi žijí v míru“, a nepřímo vyzývá k jejich zavraždění. Amnesty International vyzývá keňskou vládu, aby zajistila bezpečí všech, kteří se v zemi zasazují o lidská práva, vyšetřila výhružky a viníky postavila před spravedlivý soud. Připojte se k výzvě i vy!---(Londýn, 30. ledna) Amnesty International (AI) vyzvala vládu, aby okamžitě zajistila ochranu občanů před porušováním lidských práv v politicky a etnicky motivovaných střetech, které paralizovaly zemi po prosincových prezidentských volbách.„Vláda je povinna ochránit své občany před násilím a bezprávím – musí při tom však použít pouze prostředky, které jsou nezbytné a odpovídající,“ říká Erwin van der Borght z Afrického programu AI. Podle oficiálních vládních údajů bylo od 30. prosince zabito 680 lidí, jiné zdroje však hovoří o číslech podstatně vyšších. Podle informací médií zahynuli v Keni i dva zákonodárci. Mezi zabitými jsou i desítky těch, kteří byli zastřeleni policií. Mezinárodní standardy přitom stanovují, že střelba může být jako donucovací prostředek použita pouze v případě přímé hrozby smrti nebo vážného zranění a pouze tam, kde jsou méně extrémní prostředky nedostatečné. OSN odhaduje, že na 255 tisíc Keňanů je vnitřně vysídleno, tedy bylo v důsledku násilí nuceno uprchnout z domova a zůstává na území své země. Dalších více než šest tisíc osob uprchlo do sousední Ugandy. Politické a etnické zabíjení pokračuje v několika oblastech země, násilí se zaměřuje nejvíce na členy komunit, které měly ve volbách podporovat dosavadního prezidenta Kibakiho, zejména na příslušníky kmene Kikuyu. 22. ledna bylo sedm osob z komunit Kikuyu a Kisii v oblasti Kipkelion zabito a 70 domů v oblasti Aldai zapáleno příslušníky ozbrojených gangů. Organizované útoky se zaměřily i na osoby, které musely kvůli násilí uprchnout ze svých domovů. 19. ledna bylo nejméně 5 vnitřně vysídlených zabito při útoku skupiny mladých lidí ozbrojených luky a oštěpy. V některý částech Nairobi dochází však i k útokům na příznivce Kibakiho rivala, neúspěšného kandidáta Raila Odingi. O těchto napadeních přicházejí zprávy zejména z usedlostí v Mathare a Kibere. „Kenští politici nesmějí otevřeně ani skrytě podporovat politicky nebo etnicky motivované násilí. V dnešní situaci se musejí vyvarovat všech prohlášení, která by mohla být vykládána jako obhajoba nenávisti,“ dodává Erwin van der Borght. ¨Více informací o Keni zde.

Aktuální petice

Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu