Válečné zločiny zůstávají v Kosovu nevyšetřeny

  Článek

publikován 29.1.2008

Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, které byly na konci 90. let spáchány v Kosovu, nesmějí zůstat nepotrestány.

Tuto skutečnost by měla vzít v úvahu i Evropská unie, která se připravuje na rozhodnutí o své další zodpovědnosti vůči provincii. Ve své zprávě o důsledcích kolapsu justičního systému v Kosovu to dnes uvedla Amnesty International (AI).

„Stovky případů válečných zločinů a zločinů proti lidskosti včetně znásilnění, zmizení a etnického násilí zůstávají i sedm let po pokusech o obnovu kosovské justice nevyřešeny. Stovky případů byly odloženy kvůli nedostatku odpovídajících důkazů. Příbuzní zmizelých jsou znovu a znovu vyslýcháni, ale bez výsledků,“ uvedla Sian Jonesová, spoluautorka zprávy AI.

Podle závěrů Amnesty International selhala v Kosovu snaha o zapojení zahraničních soudců a žalobců při obnově justice. Mise OSN (UNMIK) v provincii před sedmi lety zahájila program pro mezinárodní soudce a žalobce, který měl zajistit, aby byly místní soudy funkční a nestranné.

Zástupci správy provincie i místních neziskových organizací však výzkumný tým Amnesty International informovali o průtazích v soudních řízeních kvůli nedostatku zahraničního personálu, nedostatečné ochraně svědků a obětí násilí.

V souvislosti s nejzávažnějšími zločiny bylo podle dostupných údajů otevřeno dosud jen 23 procesů a zahájení dalších je podle vyjádření představitelů UNMIK nepravděpodobné. Nepodařilo se zajistit, aby závažné případy válečných zločinů byly souzeny zahraničními soudci. Tribunálem místních soudců byl k jednomu až pěti letům v nápravném zařízení pro mladistvé odsouzen například patnáctiletý kosovský Srb.

Nepotrestáno zůstává rovněž sexuální násilí. Přes množství oznámení, která v roce 1999 přijaly jednotky NATO, se dosud podařilo vznést jen jedno obvinění. V Kosovu chybějí specialisté, kteří by dokázali překonat zábrany obětí sexuálních útoků, ty se kvůli hanbě, kterou výpověď může přinést, obávají o zločinech hovořit.

Amnesty International proto vyzývá kosovské představitele, aby prověřili, jak úspěšná byla kosovská justice v usvědčování viníků válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a etnického násilí, a výsledky kontroly zveřejnili. Veřejnost musí dostat k dispozici i rozsudky procesů, jak je u mezinárodních soudů běžné.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...