Více než tisíc zákonodárců z celého světa podpořilo uzavření Guantánama

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 11.1.2008

1200 členů parlamentů řady zemí se připojilo k plánu Amnesty International, který žádá ukončení bezpráví ve "válce proti teroru".

Dnes, šest let po prvním převozu vězňů na základnu Guntánamo, bude americké administrativě představeno 13 bodů, které by mohly porušování mezinárodního práva ukončit.

V rámci "války proti teroru" dochází k porušování lidských práv, jehož obětí se stávají lidé podezřelí z účasti na teroristických útocích. Jsou drženi v podmínkách naprostého bezpráví, často utajeně a ve velmi tvrdých podmínkách. Velká část podezřelých byla nakonec bez obvinění propuštěna.

Návrh, k němuž se připojili například členové britského, izraelského nebo japonského parlamentu, vyzývá k uzavření věznice na základně Guantánamo. Volá i po zrušení nebo zásadní změně zákona o vojenských komisích z roku 2006, která by jej uvedla od souladu s mezinárodním právem.

Bezpráví se netýká jen vojenské základny Guantánamo. Amnesty International zná jména nejméně 38 osob, které byly drženy v tajných detenčních zařízeních CIA a dosud jsou nezvěstné. K tajnému věznění ani převozům vězňů přitom nemohlo docházet bez vědomí dalších vlád. “Svévolné a tajné věznění porušuje základní principy lidských práv. Taková nespravedlnost nemá ve 21. století místo,” uvedla generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu