Povolební střety v Keni nekončí, v Praze proběhl protest proti násilí

  Článek

publikován 4.1.2008

Ve východoafrické Keni eskaluje násilí, které zemi zachvátilo po oznámení sporných výsledků prezidentských voleb. Střety si dosud vyžádaly na 300 životů a 75 tisíc osob donutily opustit domov. Nesouhlas s násilným řešením politických konfliktů v Keni vyjádřila v pátek vpodvečer česká veřejnost, oběti násilí připoměli zapálené svíčky.

Shromáždění proti násilí pořádají společně Amnesty International ČR a Humanistické hnutí, které organizuje projekt „Adopce afrických dětí - projekt pomoci na dálku“. Ten s Keňou úzce souvisí - děti z nejchudších oblastí země si v jeho rámci „adoptovaly“ již tři tisíce Čechů. Akce se koná 4. ledna od 19 hodin pod sochou sv. Václava na Václavském náměstí v Praze.

Tým Amnesty International, který je nyní přímo v Keni, zaznamenal v různých oblastech země vzrůtající počet politicky motivovaných vražd civilistů páchaných skupinami ozbrojených mladíků. Pracovníci ženské nemocnice v Nairobi hovoří o prudkém nárůstu případů znásilnění žen a dívek, ke kterým při povolebních násilnostech dochází. Nezmizely ani zprávy o vraždách, jichž se dopustila policie. Další člověk byl dnes zastřelen při potyčce demonstrantů s policií v Mombase. Existují vážné obavy, že politické střety přerostou v etnické násilí.

Někteří z těch, kteří muselli opustit své domovy, byli za asistence armády přemístěni do bezpečnějších regionů. Tisíce dalších se pravděpodobně pokusí najít útočiště v některém ze sousedních států, zejména v Ugandě.

Podle Amnesty International se keňská vláda i opozice nyní musejí zříct násilí, aby zabránily dalšímu bezpráví, a ty, kdo jsou za porušování lidských práv zodpovědní, okamžitě postavit před spravedlivý soud. „Političtí vůdci nesmějí zavírat oči před násilím proti stoupencům svých rivalů, řekl Erwin van der Borght, ředitel afrického programu AI.

Více informací o pátečním shromáždění zde.

Amnesty International je celosvětové hnutí, které se zasazuje o dodržování lidských práv všech, bez ohledu na politické ideologie a zřízení.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...