Brazílie - nový případ odhaluje problém zneužívání vězeňkyň

  Článek

Moje tělo moje práva publikován 28.11.2007

Ženské vězeňkyně jsou skrytými oběťmi nefunkčního brazilského vězeňství, které je po dobu zbavení svobody nedokáže uchránit před sexuálním násilím.

Dokládá to také případ z poslední doby, který se podařilo zveřejnit. Mladá vězeňkyně ve státě Pará na severu Brazílie byla celý měsíc umístěna v policejní cele spolu s dvaceti muži. Po tuto dobu byla vystavena opakovanému znásilňování.

"Tento případ rozhodně není izolovaný, veřejnost ale o problému příliš neví. Zprávy o vězněných ženách, které jsou vystaveny sexuálnímu násilí, týrání a žijí v nehumánních podmínkách, přitom dostáváme často," tvrdí Tim Cahill, výzkumník Amnesty International pro Brazílii.

Podobně jako ženské vězeňkyně jsou ohroženi také mladiství, kteří jsou v brazilských věznicích drženi na společných celách s dospělými vězni.

Případ zneužívané mladé ženy si získal velkou pozornost médií a brazilské úřady zareagovaly rychle, o mnoha dalších se ale nikdo nedozví. Podle Amnesty International by měla Brazílie vězeňský systém podrobit změnám, díky kterým budou vězněné ženy chráněny před zneužíváním.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...