Státy NATO se v Afghánistánu mohou nepřímo účastnit mučení vězňů

Vojenská mise v Afghánistánu (ISAF), vedená jednotkami NATO, vystavuje zadržené osoby reálnému nebezpečí mučení ze strany afghánských úřadů, tvrdí zpráva zveřejněná Amnesty International (AI).

Zpráva AI dokazuje, že ISAF – zejména jednotky z Belgie, Velké Británie, Kanady, Nizozemska a Norska – předává zadržené osoby afghánské zpravodajské službě (NDS), a to i přes početné zprávy o mučení a špatném zacházení ze strany Afghánců. Formy mučení zahrnují např. bičování, vystavení extrémnímu chladu nebo odpírání stravy.

„Státy účastnící se mise ISAF jsou vázány mezinárodními povinnostmi nepředávat zadržené afghánským úřadům, pokud by jim hrozilo mučení,“ prohlásil Claudio Cordone, ředitel AI pro výzkum.

AI upozornila na případ, kdy kanadští vojáci předali zadržené osoby afghánským úřadům, zadržení byli následně mučeni. Dále zmiňuje problémy, jímž čelily britské a nizozemské jednotky při zajištění nezávislé kontroly zadržených v afghánské vazbě. Belgická a norská správa zase ztratily se zadrženými kontakt, poté co je předaly.

Aby se riziko mučení snížilo, je třeba dočasně přerušit předávání zadržených afghánským úřadům a zajistit volný přístup nezávislých pozorovatelů ke všem osobám zbaveným svobody.

2.1.2018

Tyden.cz o výzvě OSN Saúdské Arábii: Propusťte disidenty

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.