Státy NATO se v Afghánistánu mohou nepřímo účastnit mučení vězňů

Vojenská mise v Afghánistánu (ISAF), vedená jednotkami NATO, vystavuje zadržené osoby reálnému nebezpečí mučení ze strany afghánských úřadů, tvrdí zpráva zveřejněná Amnesty International (AI).

Zpráva AI dokazuje, že ISAF – zejména jednotky z Belgie, Velké Británie, Kanady, Nizozemska a Norska – předává zadržené osoby afghánské zpravodajské službě (NDS), a to i přes početné zprávy o mučení a špatném zacházení ze strany Afghánců. Formy mučení zahrnují např. bičování, vystavení extrémnímu chladu nebo odpírání stravy.

„Státy účastnící se mise ISAF jsou vázány mezinárodními povinnostmi nepředávat zadržené afghánským úřadům, pokud by jim hrozilo mučení,“ prohlásil Claudio Cordone, ředitel AI pro výzkum.

AI upozornila na případ, kdy kanadští vojáci předali zadržené osoby afghánským úřadům, zadržení byli následně mučeni. Dále zmiňuje problémy, jímž čelily britské a nizozemské jednotky při zajištění nezávislé kontroly zadržených v afghánské vazbě. Belgická a norská správa zase ztratily se zadrženými kontakt, poté co je předaly.

Aby se riziko mučení snížilo, je třeba dočasně přerušit předávání zadržených afghánským úřadům a zajistit volný přístup nezávislých pozorovatelů ke všem osobám zbaveným svobody.

28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

22.5.2018

5 let vězení pro pro Tašiho Wangčuka

Pětiletý trest odnětí svobody pro tibetského aktivistu je jasným signálem neustávajícího tlaku ze strany čínských úřadů na Tibeťany, jejichž jediným proviněním je pokojné uplatňování svých kulturních práv.