Státy NATO se v Afghánistánu mohou nepřímo účastnit mučení vězňů

Vojenská mise v Afghánistánu (ISAF), vedená jednotkami NATO, vystavuje zadržené osoby reálnému nebezpečí mučení ze strany afghánských úřadů, tvrdí zpráva zveřejněná Amnesty International (AI).

Zpráva AI dokazuje, že ISAF – zejména jednotky z Belgie, Velké Británie, Kanady, Nizozemska a Norska – předává zadržené osoby afghánské zpravodajské službě (NDS), a to i přes početné zprávy o mučení a špatném zacházení ze strany Afghánců. Formy mučení zahrnují např. bičování, vystavení extrémnímu chladu nebo odpírání stravy.

„Státy účastnící se mise ISAF jsou vázány mezinárodními povinnostmi nepředávat zadržené afghánským úřadům, pokud by jim hrozilo mučení,“ prohlásil Claudio Cordone, ředitel AI pro výzkum.

AI upozornila na případ, kdy kanadští vojáci předali zadržené osoby afghánským úřadům, zadržení byli následně mučeni. Dále zmiňuje problémy, jímž čelily britské a nizozemské jednotky při zajištění nezávislé kontroly zadržených v afghánské vazbě. Belgická a norská správa zase ztratily se zadrženými kontakt, poté co je předaly.

Aby se riziko mučení snížilo, je třeba dočasně přerušit předávání zadržených afghánským úřadům a zajistit volný přístup nezávislých pozorovatelů ke všem osobám zbaveným svobody.

19.4.2018

TEN nebo TAHLE jsou díky Amnesty na svobodě – máme opravdu radost?

Jak se to má s dobrými zprávami v Amnesty.

17.4.2018

Blogger Druklo propuštěn, přesto případ sledujeme.

Podle zpráv, které jsme dostali, je Druklo volný, nicméně zůstává pod policejním dohledem. proto jeho případ budeme nadále sledovat.

19.3.2018

Rusko: Opoziční aktivisté čelili před prezidentskými volbami obtěžování a zatýkání

Ruské úřady systematicky porušovaly práva politických aktivistů prostřednictvím svévolného zatýkání a držení ve vazbě v rámci intenzívních zákroků před prezidentskými volbami 18. března.

18.3.2018

DEMAS a další neziskové organizace píší premiérovi kvůli situaci v Maďarsku

Legislativní návrhy zaměřené proti občanské společnosti ohrožují demokratické principy.