Vláda projednává přístup Česka k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC)

  Článek

publikován 13.11.2007

Ve středu 14. listopadu bude vláda projednávat návrh na ratifikaci Římského statutu Mezinárodního trestního soudu Českou republikou. Česká koalice pro Mezinárodní trestní soud, skupina více než dvaceti českých nevládních organizací, pevně věří, že vláda návrh schválí. Tímto krokem bude odstartován proces ratifikace, který trvá již přes osm let – od roku 1999, kdy Česká republika Statut podepsala. V současné době jsme posledním státem Evropské unie, který se tohoto důležitého světového mechanismu na potíraní genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů neúčastní.

Koalice jednoznačně vítá rozhodnutí Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva spravedlnosti po letech nečinnosti předložit návrh na ratifikaci na jednání vlády. „Tímto rozhodnutím česká vláda dokládá, že není lhostejná k obětem těch nejzávažnějších mezinárodních zločinů,“ říká Jan Kratochvíl z Ligy lidských práv. Cílem Mezinárodního trestního soudu je ukončení beztrestnosti pachatelů nejhorších trestných činů, které lidstvo zná a tím přispět k jejich prevenci. Mezinárodní trestní soud je podle bývalého generálního tajemníka OSN Kofi Annana „nejlepší šancí, kterou lidstvo kdy mělo, aby ze světa zmizela kultura beztrestnosti pachatelů těch nejstrašnějších zločinů.“

Po schválení vládou musí návrh dále posoudit Parlament, kde k souhlasu s ratifikací bude potřeba 120 poslanců a tři pětiny hlasujících senátorů. „Předpokládáme, že návrh potřebnou většinu v Parlamentu získá. Má podporu premiéra Mirka Topolánka jakož i dvou menších koaličních stran a zároveň opoziční ČSSD,“ uvedl Jan Kratochvíl z Ligy lidských práv. „Ratifikací se přihlásíme k principům spravedlnosti, ochrany lidských práv a vyjádříme podporu obětem mezinárodních zločinů. To by mělo být přijatelné pro všechny poslance a senátory,“ dodává Kratochvíl. V červenci k ICC jako 105. země přistoupilo Japonsko, kde návrh na ratifikaci byl Parlamentem schválen jednomyslně.

Více než polovina států světa (105 zemí) se již připojila k ICC, který je prvním stálým mezinárodním soudem s pravomocí stíhat jednotlivce obviněné z genocidy, válečných zločinů nebo zločinů proti lidskosti. Statut Mezinárodního trestního soudu byl schválen za účasti a podpory České republiky na konferenci v Římě v roce 1998. Mezinárodní trestní soud začal působit od 1. července 2002. Rok 2007 představuje pětileté výročí jeho vzniku a devítileté výročí sjednání Římského statutu. Základním principem Soudu je zásada komplementarity, která znamená, že Soud může zasahovat pouze, pokud národní systémy nejsou toho schopny nebo ochotny. V současné době Soud provádí vyšetřování ve čtyřech oblastech: Uganda, Demokratická republika Kongo, Dárfúr (Súdán) a Středoafrická republika. Ve vazbě v Haagu, kde Soud sídlí, se v současné době nacházejí dva obvinění.

Česká koalice pro Mezinárodní trestní soud je volná skupina více než dvaceti českých nevládních organizací, které podporují ratifikaci Statutu ICC Českou republikou. Jádro koalice tvoří Liga lidských práv, Člověk v tísni, Český červený kříž, Amnesty International Česká republika a Česká ženská lobby.

Tisková zpráva české koalice pro Mezinárodní trestní soud
Pro bližší informace kontaktujte:
Jana Kratochvíla, Liga lidských práv, tel. 608 021 038, email: jkratochvil@llp.cz

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2204 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...