Výjimečný stav v Pákistánu je cestou k bezpráví

Výjimečný stav v Pákistánu porušuje mezinárodní právo a také standardy zakotvené v ústavě této země. Generální tajemnice AI Irene Khan v reakci na vojenský zásah z uplynulého víkendu vyzvala k okamžitému návratu situace do normálu a také k propuštění zadržovaných osob, jejichž množství se počítá na stovky.

„Opatření, která jsou prezentovaná jako nezbytná k ochraně Pákistánu, jsou ve skutečnosti popřením ochrany základních lidských práv a narušením základů systému, který podpírá stabilitu země,“ uvedla Irene Khanová. Generál Mušaraf vyhlásil z pravomoci vrchního velitele ozbrojených sil prozatímní ústavní pořádek. Pozastavil platnost několika nařízení ústavy, čímž v podstatě znemožnil jakékoli soudní napadení prezidenta, premiéra nebo osoby, které svěří pravomoc. Činnost Nejvyššího soudu je zastavena, dokud jeho členové nesloží novou přísahu podle prozatímního ústavního pořádku. Přísahu zatím složilo jen pět soudců ze sedmnácti, řada představitelů justice je v domácím vězení. Tato opatření přišla před slyšením Nejvyššího soudu, který měl posoudit petici upozorňující na možné porušení zákona při prezidentské volbě, ve které 6. října Mušaraf opětovně vyhrál. Od začátku týdne byly stovky právníků, lidskoprávních a politických aktivistů po celém Pákistánu svévolně uvězněny. Kancelář Komise pro lidská práva byla v neděli napadena početnou policejní jednotkou, která na místě zatkla asi 70 aktivistů. Byli obviněni z nezákonného shromažďování a uvězněni v zařízení Kot Lakhpat v Lahore. Mezi zadrženými je i předsedkyně Komise pro lidská práva v Pákistánu a zvláštní vyslankyně OSN pro svobodu vyznání Asma Džahangirová. Ta má být na 90 dní preventivně uvězněna ve svém domě. Od soboty nesmějí v zemi vysílat nezávislé televize a rádia.

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.