Výjimečný stav v Pákistánu je cestou k bezpráví

Výjimečný stav v Pákistánu porušuje mezinárodní právo a také standardy zakotvené v ústavě této země. Generální tajemnice AI Irene Khan v reakci na vojenský zásah z uplynulého víkendu vyzvala k okamžitému návratu situace do normálu a také k propuštění zadržovaných osob, jejichž množství se počítá na stovky.

„Opatření, která jsou prezentovaná jako nezbytná k ochraně Pákistánu, jsou ve skutečnosti popřením ochrany základních lidských práv a narušením základů systému, který podpírá stabilitu země,“ uvedla Irene Khanová. Generál Mušaraf vyhlásil z pravomoci vrchního velitele ozbrojených sil prozatímní ústavní pořádek. Pozastavil platnost několika nařízení ústavy, čímž v podstatě znemožnil jakékoli soudní napadení prezidenta, premiéra nebo osoby, které svěří pravomoc. Činnost Nejvyššího soudu je zastavena, dokud jeho členové nesloží novou přísahu podle prozatímního ústavního pořádku. Přísahu zatím složilo jen pět soudců ze sedmnácti, řada představitelů justice je v domácím vězení. Tato opatření přišla před slyšením Nejvyššího soudu, který měl posoudit petici upozorňující na možné porušení zákona při prezidentské volbě, ve které 6. října Mušaraf opětovně vyhrál. Od začátku týdne byly stovky právníků, lidskoprávních a politických aktivistů po celém Pákistánu svévolně uvězněny. Kancelář Komise pro lidská práva byla v neděli napadena početnou policejní jednotkou, která na místě zatkla asi 70 aktivistů. Byli obviněni z nezákonného shromažďování a uvězněni v zařízení Kot Lakhpat v Lahore. Mezi zadrženými je i předsedkyně Komise pro lidská práva v Pákistánu a zvláštní vyslankyně OSN pro svobodu vyznání Asma Džahangirová. Ta má být na 90 dní preventivně uvězněna ve svém domě. Od soboty nesmějí v zemi vysílat nezávislé televize a rádia.

16.3.2019

Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.

14.3.2019

Lidskoprávní situace v Polsku a Maďarsku: experti Amnesty v Praze

Zhoršující se situace lidských práv u našich sousedů ohrožuje celou Evropu. Odborníci Amnesty přijeli diskutovat s českými politiky a úřady.

13.3.2019

18. 3. v 11:00: Předávka petice - přijďte před íránskou ambasádu!

Petici za Nasrín předáme v pondělí 18. března osobně v 11 hodin. Připomeneme si nejenom 33 let, které by měla Nasrín odsedět ve vězení ale i neuvěřitelných 148 ran bičem.

13.3.2019

Lidovky.cz ke Dni Tibetu před čínskou ambasádou