Výjimečný stav v Pákistánu je cestou k bezpráví

Výjimečný stav v Pákistánu porušuje mezinárodní právo a také standardy zakotvené v ústavě této země. Generální tajemnice AI Irene Khan v reakci na vojenský zásah z uplynulého víkendu vyzvala k okamžitému návratu situace do normálu a také k propuštění zadržovaných osob, jejichž množství se počítá na stovky.

„Opatření, která jsou prezentovaná jako nezbytná k ochraně Pákistánu, jsou ve skutečnosti popřením ochrany základních lidských práv a narušením základů systému, který podpírá stabilitu země,“ uvedla Irene Khanová. Generál Mušaraf vyhlásil z pravomoci vrchního velitele ozbrojených sil prozatímní ústavní pořádek. Pozastavil platnost několika nařízení ústavy, čímž v podstatě znemožnil jakékoli soudní napadení prezidenta, premiéra nebo osoby, které svěří pravomoc. Činnost Nejvyššího soudu je zastavena, dokud jeho členové nesloží novou přísahu podle prozatímního ústavního pořádku. Přísahu zatím složilo jen pět soudců ze sedmnácti, řada představitelů justice je v domácím vězení. Tato opatření přišla před slyšením Nejvyššího soudu, který měl posoudit petici upozorňující na možné porušení zákona při prezidentské volbě, ve které 6. října Mušaraf opětovně vyhrál. Od začátku týdne byly stovky právníků, lidskoprávních a politických aktivistů po celém Pákistánu svévolně uvězněny. Kancelář Komise pro lidská práva byla v neděli napadena početnou policejní jednotkou, která na místě zatkla asi 70 aktivistů. Byli obviněni z nezákonného shromažďování a uvězněni v zařízení Kot Lakhpat v Lahore. Mezi zadrženými je i předsedkyně Komise pro lidská práva v Pákistánu a zvláštní vyslankyně OSN pro svobodu vyznání Asma Džahangirová. Ta má být na 90 dní preventivně uvězněna ve svém domě. Od soboty nesmějí v zemi vysílat nezávislé televize a rádia.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.

19.10.2017

Polsko musí skončit s tvrdými zásahy proti pokojným protestům

Polská vláda praktikuje tvrdá opatření proti pokojným demonstrantům. Snaží se je odradit od dalších protestů.

17.10.2017

Novinky.cz: Africké státy vypínají internet