Palestinští uprchlíci v Iráku jsou terčem útoků

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 11.10.2007

Palestinští uprchlíci žijící v Iráku se v důsledku konfliktu stávají oběťmi vyhrožování a mučení, jsou nuceni snášet neustálé ohrožení života a otřesné podmínky v uprchlických táborech. Zprávy Amnesty International (AI) poukazují na porušování lidských práv těchto uprchlíků od vpádu ozbrojených jednotek, vedených Spojenými státy, do Iráku v roce 2003. Organizace hájící lidská práva upozorňuje, že irácká vláda ani mnohonárodnostní síly neučinily dostatečné kroky k jejich ochraně.

Život palestinské menšiny v Iráku



„Palestinci jsou v současné době jednou z nejohroženějších minoritních skupin v Iráku,“ řekl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. Od roku 2003 byla zaznamenána řada případů únosů Palestinců ozbrojenými skupinami. Těla unesených bývají nalezena v márnicích nebo pouze vyhozená na ulicích, často velmi znetvořená a s jasnými známkami mučení. Spojené palestinsko-mezinárodní centrum pro média Blízkého východu uvádí počet Palestinců zabitých v Iráku od roku 2003 na více než 320 osob, což je ovšem minimální odhad. Některé soupisy jmen stoupají až k počtu 500 mrtvých.

Mnoho dalších uprchlíků bylo pod hrozbou smrti přinuceno opustit svůj nový domov. Skrývají se v Iráku nebo uvízli v uprchlických táborech u irácko-syrských hranic, kde žijí v extrémně tvrdých podmínkách. Čelí totiž velkým problémům při hledání útočiště v sousedních zemích, Sýrii a Jordánsku. Ty váhají palestinské uprchlíky na svá území vpustit.

Náboženské rozpory



Jedním z důvodů násilných útoku na Palestince je takt, že jsou některými Iráčany vnímáni jako menšina, které se dostávalo za vlády Saddáma Husajna přednostního zacházení. Palestinští imigranti jsou převážně sunnitského vyznání. Jsou proto také podezříváni ze sympatizování nebo podporování iráckých sunnitů, zapletených do povstání proti irácké vládě, složené převážně ze šíitů.

Nevyřešený případ únosu Mustafy Ahmada



13. srpna 2007 čekal sedmadvacetiletý taxikář Mustafa Ahmad na benzinové pumpě u al- Baladyiatu, když na něj zaútočil ozbrojený muž a unesl ho. Únosce patřil pravděpodobně k Mahdího armádě, lidovému militantnímu hnutí šíitů vedenému Muqtadou al-Sadrem. Po dvou dnech zavolal rodině zmizelého, že si může vyzvednout mrtvé tělo. Příbuzní pracovníkům AI sdělili, že v těle byly vyvrtány díry, jeho zuby dle všeho někdo vytrhal kleštěmi, navíc byl šestkrát střelen do hlavy a horní části těla. Není známo, že by bylo zahájeno jakékoliv vyšetřování tohoto únosu a vraždy.

„Vláda Iráku a mezinárodní společenství musí učinit vše, aby ochránily irácké uprchlíky. Vlády okolních zemí by měly investovat do programů pro přesídlení uprchlíků a tím této zranitelné komunitě pomoci,“ uvedl Malcolm Smart. AI také vyzývá Sýrii a Jordánsko, aby dovolily ohroženým lidem přemístit se do bezpečí, vstoupit na jejich území a hledat tam pomoc a útočiště.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...