Happeningy proti popravám v pěti městech ČR

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 10.10.2007

10. října si připomínáme Světový den proti trestu smrti. V celách smrti v mnoha zemích přitom na popravu čeká zhruba 20.000 vězňů. I přes tento alarmující údaj je celosvětové zrušení nejvyššího trestu stále bližší realitou. Amnesty International (AI) pořádá v pěti městech ČR happeningy a podpisové akce, jejichž účastníci vyzvou, aby byl nejvyšší trest definitivně odmítnut.

"Letos máme výjimečnou příležitost učinit významný krok k celosvětovému zastavení poprav. Valné shromáždění OSN bude totiž v následujících týdnech hlasovat o rezoluci vyzývající k celosvětovému moratoriu na popravy," prohlásil kampaňový koordinátor AI Filip Karel.

Happeningy v českých městech se zaměří na vlády Indie, Maroka, Jižní Koreje, Peru a Guatemaly. Tyto země již roky nepopravují, trest smrti však dosud mají ve svém právním řádu. Pokud se rozhodnou nejvyšší trest zrušit, mohou přesvědčit ostatní, že s tímto krutým trestem je možné skoncovat.

Důkazem je, že před třiceti lety neuplatňovalo trest smrti jen 16 zemí, zatímco dnes jich popravy nevykonává 90. Posledním státem, který se trestu smrti vzdal, byla letos Rwanda.

V pěti městech ČR se proto objeví symbolické oprátky, aktivisté s páskami přes oči nebo texty informující o popravách ve světě. Organizace hájící lidská práva tak bude žádat veřejnost o podpis výzev adresovaných vládám, které mohou stále popravovat. Ambasador Maroka již přislíbil, že dopis osobně převezme.

Místa konání akcí:



Praha, 10. října 18:00 Staroměstské náměstí, místo popravy 27 českých pánů,
vizuální akce, psaní dopisů proti popravám.

Brno, 10. října 18.30
Moravské náměstí, happening k případu ukamenování
irácké dívky, zapalování svíček za popravené.

Olomouc, 8. října 16:00
Univerzitní knihovna Zbrojnice, Biskupské náměstí 1,
psaní dopisů za zrušení trestu smrti v různých zemích.

Ostrava, 10. října 16:00 Kuří rynek (Jiráskovo náměstí).

Ústí nad Labem, 10. října v čase výuky, Obchodní akademie, Národního odboje 17.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...