Rok po smrti Anny Politkovské

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 4.10.2007

Tento týden si lidé celého světa připomenou památku ruské novinářky a obhájkyně lidských práv Anny Politkovské, která byla zavražděna 7. října 2006 před svým bytem v Moskvě. Její smrt téměř jistě souvisí s novinářskou profesí a především tím, s jakou otevřeností psala o porušování lidských práv v Rusku.

Vyšetřování pouze v uvozovkách


Amnesty International (AI) se domnívá, že délka a vleklost vyšetřování této vraždy ukazují slabou vůli ruských úřadů odhalit a spravedlivě potrestat viníky. Od konce srpna 2007 bylo v souvislosti tímto trestným činem zadrženo přibližně 12 lidí, ale část z nich byla hned propuštěna po prošetření alibi. Mezi podezřelými byli uvedeni i úředníci ministerstva vnitra, Federální bezpečnostní služby (FBS) a bývalého vedení místní správy v Čečensku. Avšak od smrti Anny Politkovské uplynul rok a pachatel ani ti, kdo vraždu objednali, nebyli dosud identifikováni. Bývalí kolegové Politkovské z deníku Novaya Gazeta se nyní obávají, že vyšetřování nepovede k odhalení viníků. Navíc uvěznění zjevně neprávem podezřelých osob a prohlášení právníka tří Čečenců, kteří jsou mezi zadrženými, o špatném zacházení s jeho klienty přináší pochybnosti o tom, zda je vyšetřování po všech stránkách vedeno v souladu se zákonem.

Proč byla Politkovská umlčena?



Anna Politkovská dlouho čelila vyhrožování ze strany ruských a čečenských úřadů kvůli své otevřené kritice vládních praktik a politiky. Poté, co začala v roce 1999 psát o ozbrojeném konfliktu v Čečensku a Severním Kavkazu, byla opakovaně vystavena výhružkám pomstou i smrtí.

Jako novinářka zveřejňovala rozhovory s Rusy a Čečenci, kteří promlouvali o mučení, špatném zacházení nebo kterým byla ruskými úřady odpírána spravedlnost. Ve svých reportážích odhalovala vážné porušování lidských práv, korupci a další překračování zákona, a proto byla označena za stoupenkyni terorismu a za nepřítele Ruské federace. Nic z toho ji ale nezastavilo. Když viděla překážky omezující nezávislost podávání informací z Čečenska a Severního Kavkazu, cítila naopak jako svůj úkol a svou povinnost vyjadřovat se psaním na obranu těch, kteří k tomu sami neměli prostředky.


Svoboda slova v Rusku



V současnosti čelí útokům, výhružkám a zastrašování mnoho novinářů, obránců lidských práv a právníků v Rusku. Mnozí z nich mají strach mluvit o tom veřejně, někteří ale informovali Amnesty International o vyhrožování ze strany státu i nestátních skupin. Cílem mělo být je umlčet. Novinářka Fatima Tlisová vyjádřila obavy, že se ji někdo po zveřejnění jejích zpráv ze Severního Kavkazu pokusil otrávit. Magomed Mutsolvgov, který stojí v čele lidskoprávní organizace MASHR, byl sledován poté, co se na internetových stránkách objevil dopis se svědectvím, že členové soudních orgánů zamýšlejí za každou cenu zastavit jeho práci.

AI naléhá na ruské úřady, aby začaly ochraňovat novináře, právníky a obránce lidských práv, kteří otevřeně hovoří o situaci v Rusku. Útoky na ně musí být důkladněji vyšetřovány a viníci spravedlivě potrestáni.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...